Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trea ren bonus för ÖSK

Tredjeplatsen i allsvenskan är inte bara en sportslig framgång för ÖSK. Den ger också ett extra tillskott i kassan på cirka tre miljoner kronor.

Annons
Björn Åqvist, ordförande ÖSK elitfotboll.

– Det känns naturligtvis bra, säger ordförande Björn Åqvist.

Förutom SM-bucklan så finns det en placeringsbonus värd miljonbelopp att spela om för de allsvenska klubbarna. Förbundets centrala avtal innebär att det slussas ut totalt cirka 166 miljoner kronor från tips- och tv-rättigheter under ett år.

En viss summa är alla klubbar garanterad. Men därutöver avgör lagets tabellplacering och antalet gånger man medverkat i TV4 eller Canal plus huvudsändningar.

För ÖSK innebär årets lyckade säsong följande:

+ Svenska spel, garantisumman: 1,8 miljoner kronor.

+ Svenska spel, placeringsbonus: 845 000 kronor.

+ Förbundets tv-garanti: 8 miljoner kronor.

+ Förbundets placeringsbonus: 2,2 miljoner kronor.

Totalt 12 845 000 kronor.

–Jag vet inte exakt hur många av tv:s huvudmatcher vi haft, men de har varit fler än någonsin. Det innebär därför att vi nog kommer att öka den intäkten också, säger Björn Åqvist.

Om man räknar bort det belopp som ÖSK var garanterat innan seristestarten så innebär tredjeplatsen ändå en bonus på drygt tre miljoner kronor.

– Den fasta delen fanns redan med i vår budget. Och en viss placeringsbonus hade vi också räknat med även om den var försiktigare satt än lagets interna målsättning, säger Björn Åqvist.

– Men självklart är detta pengar som klubben nu kan dra nytta av.

Spelartruppen kommer också att få sin del av bonuspengarna. Men hur den fördelningen ser ut vill ordföranden inte gå in på.

– Den håller vi för oss själva internt. Spelarna får ett belopp att dela på inom truppen, en summa som givetvis ökar beroende på tabellplacering. Men allt eftersom nivån höjs ställs också högre krav från klubben för att komma åt den, säger Björn Åqvist.

Många allsvenska klubbar har redan meddelat att deras verksamhet går med underskott denna säsong.

En del har kraftiga minussiffror. Men ÖSK tillhör inte denna skara.

– Nej, driften har gått runt för oss i år också. Vi lär budgetmässigt hamna som vi tänkt oss. Vi kan till och med få med oss ett visst överskott. Men det avgörs i slutänden av om vi kommer att göra någon spelaraffär innan året är slut, säger Björn Åqvist.

Mer läsning

Annons