Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyck till: Ska ÖSK betala för polisbevakning?

ÖSK kan tvingas betala för polisbevakning i samband med allsvensk fotboll på Behrn arena.
– Polisen ska inte vara några gratisvakter på evenemang, säger Mats Nylén.

Annons

Som en av fyra allsvenska klubbar kan ÖSK tvingas betala för de poliser som finns i samband kring hemmamatcherna. Anledningen är att klubbens A-lagsverksamhet sedan januari 2006 drivs som ett bolag med vinstintresse. Om fotbollslaget däremot fortfarande varit en ideell förening skulle inte polisen ha rätt att ta betalt för sitt arbete.

Örgryte får betala

Superettanlaget Örgryte har bolagiserats, och får nu som första fotbollsklubb i Sverige börja betala för polisbevakningen. Mats Nylén, informatör på polisen i Örebro, uppger att även polisen i länet diskuterar att ta betalt för sina tjänster.

– Jag ser inte något konstigt i det, snarare tvärtom. Polisen sysslar med att förebygga brott och ta fast dem som begår brott, inte agera gratisvakter. Är det rätt att polisen lägger resurser på det som drivs i vinstsyfte?

Kan bli redan i årPolisen har i över 15 år haft möjlighet att ta betalt från vinstdrivande företag, men det har hittills gjorts i en liten skala. Men om, och i så fall när, man ska börja skicka räkningar till ÖSK är ännu inte klart.

– Det kan bli redan i år, men det kan också bli senare. Vi får starta i en försiktig omfattning och se hur det funkar, säger Mats Nylén.

Aktiebolaget ÖSK Elitfotboll, som grundades 2006, ägs av Örebro Spelarinvest och föreningen ÖSK Fotbollsklubb.

Så säger lagen

7 kapitlet 26 § ordningslagen/Kostnader för ordningshållning "Den som i vinstsyfte anordnar en offentlig tillställning skall ersätta polismyndighetens kostnader för att hålla ordning vid tillställningen. Om det finns särskilda skäl får också den som i vinstsyfte anordnar en allmän sammankomst åläggas en motsvarande ersättningsskyldighet. Ersättningsskyldigheten gäller inte sådana ideella föreningar som anges i 7 kap. 7 § första stycket inkomstskattelagen (1999:1229 ). Ersättningsskyldigheten enligt första stycket får sättas ned eller efterges, om det finns särskilda skäl. Polismyndigheten beslutar om ersättningsskyldighet. Därvid får det högsta belopp som har bestämts enligt 11 § inte överskridas. Regeringen får meddela föreskrifter om hur polismyndighetens kostnader för ordningshållning skall beräknas.  Lag (1999:1282)."

Mer läsning

Annons