Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elin: Min största match

Hon har gjort tolv säsonger och spelat 167 allsvenska matcher i Kif Örebro-tröjan. Men ingen lika viktig som den i eftermiddag.
– Min största match. Vi kan ta en titel och det är vi otroligt taggade för, säger mittfältaren Elin Magnusson.

Annons

Den allsvenskan säsongen blev inte riktigt vad Kif Örebro hade hoppats på. Visserligen en godkänd femteplats, men redan tidigt var laget avsågat i toppstriden.

I stället har Elin Magnusson och hennes lagkamrater under hösten gått och suktat efter cupfinalen mot Djurgården. Redan i början av augusti slog Kif ut Linköping i semifinalen och sedan dess har många tankar snurrat kring sista söndagen i oktober.

Kanske finns risken att det blir elva överladdade Örebrotjejer som kliver in på Kristinebergs IP?– Nej, jag tror inte att det ska vara någon risk. Vi har många landslagsspelare i truppen och flera andra med mycket rutin. Sedan har vi inte bara tänkt på cupen utan fokuserat på en bra avslutning av serien. Det var också därför vi klarade av att ta en femteplats till slut, säger Magnusson.

Kif Örebros mittfältsdynamo är den spelare som har varit längst i klubben tillsammans med landslagsmålvakten Kristin Hammarström och comebackande Ingrid Ericson Jogsten. Och att få spela en cupfinal är någonting som hon har längtat efter länge.

– Jag vet inte hur många gånger vi har varit i semifinal, vi tog oss dit redan första året vi var upp i allsvenskan. Så det här är någonting som jag har längtat efter i många år, säger Elin.

Kif har tagit den tuffa vägen till söndagens final. I kvarten besegrades seriesuveränen Ldb Malmö med 1–0 efter att Marie Ståhlberg gjort matchens enda mål. Och i semifinalen var det Linköping som fick ge sig efter att Marie Hammarström avgjort i förlängningen.

– Vi kickade ut Malmö på bortaplan. Vi sa redan efter den matchen att om något annat lag vinner guldet så är det vi som har hjälpt dem till det – och så kan vi ju inte ha det, säger Elin och skrattar.

I de två allsvenska mötena mellan Djurgården och Kif Örebro är det hemmalagen som har dragit det längsta strået. Dif vann med 4–2 i Stockholm och Kif med 3–1 på Behrn arena.

Ett dåligt omen inför finalen?– Vi vann den senaste matchen och tar givetvis med oss det som var bra därifrån. Men personligen tror jag inte att det som har hänt tidigare spelar så stor roll. Historia är historia – nu är det en ny match och jag tror inte att det kommer att bjudas på något skönspel. Det blir kamp och vi är förberedda på en lång match, säger Elin.

Damernas cupfinal spelas en söndagskväll på en liten arena i slutet av oktober. Visserligen direktsänts matchen på tv, men någon festlig inramning lär det inte bli tal om.

– Grejer som man inte kan styra över är det ingen idé att lägga energi på. Men visst hade det varit roligare att spela på till exempel Råsunda, inte minst för damfotbollens skull.

Samtidigt lär Elin Magnusson bry sig ganska lite om inramningen om det blir seger på söndag och hon får lyfta cupbucklan mot skyn.

– För egen del skiter jag i glamouren, jag vill bara ha det där guldet.

Matchguide

Vad: Final Svenska cupen.

Var: Kristinebergs IP.

När: Klockan 17.00.

Domare: Jenny Palmqvist.

Lagens möten under säsongen: Hemmaseger 4–2 för Dif och hemmaseger 3–1 för Kif.

Kifs väg till finalen: Gideonsberg (5–3), Tyresö (3–1), Ldb Malmö (1–0), Linköping (2–1).

Difs väg till finalen: Kvarnsvedens IK (2–0), Danmarks IF (2–0), Umeå IK (2–1), Hammarby IF (2–1).

Mer läsning

Annons