Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holmlund: Säsongen ett bakslag

Matchen mot Djurgården är Kif Örebros sista chans att hoppa på tåget mot en topp-fyra placering. Men oavsett hur det går vet tränaren Richard Holmlund hur han sammanfattar säsongen.
– Den har varit ett bakslag för oss. Jag är missnöjd.

Annons

Kvällens match mot Djurgården är dubbelt viktig för Kif Örebro. Det handlar om en sista chans att knipa en fjärde plats i damallsvenskan men också om ett genrep. I oktober spelar laget final i Svenska cupen mot Djurgården. En titel som skulle ge halvsanning åt Kifs målsättning från 2005 då man sa att det skulle bli SM-guld 2010. Det var den målsättningen Richard Holmlund hörde när han kom till klubben 2007, men det han såg var något annat.

– Jag upplevde att klubben satt i en båt och väntade på vinden i stället för att hugga i och ro själv. Jag blev tvungen att kasta av fripassagerarna och råttorna.

Richard Holmlund har försökt att förändra en kultur som fanns starkt förankrad i klubben. En kultur som sa att Kif Örebro knappast kunde vara annat än ett mittenlag.

– För tre år sen minns jag hur vi slog Djurgården i en match och alla i klubben reagerade som att vi vunnit SM-guld.

En reaktion som chockade mästartränaren Holmlund. Han har jobbat för att få alla i klubben att inse att de kan slå vilket lag som helst, vilket de faktiskt visat i år genom att slå ut såväl Malmö som Linköping ur Svenska cupen. Men likväl är avståndet upp till toppen av damallsvenskan större än på länge.

– I fjol var vi sju poäng från guldet och då tänkte jag att får vi en målskytt i laget nästa år så kan vi vinna det här.

Ekonomi finns inte

Men någon ekonomi till att värva målskyttar fanns inte, viktiga spelare som Sara Fröjdfeldt och Maria Nordbrandt skadade sig och de yngre spelare som Holmlund hoppats på tog inte klivet som behövdes. Då sitter i stället Kif med 26 poäng upp till guldet och sex poäng upp till fjärdeplatsen.

– Säsongen har varit ett bakslag för oss. Jag är inte nöjd utan kräver mer av både mig själv och spelarna.

Vinnarkulturen som han velat skapa har inte riktigt fått fäste.

– Det lättaste att bli bäst på är konditionsbiten. Men det mentala, det jobbar jag med varje dag. Ändå är det lätt att spelare i ett lag gömmer sig och att det negativa smittar.

”Smittorisk”

Han nämner skadorna som en sådan ”smittorisk”, men även landslagsbekymmer.

– Sanna Valkonen och Sussie Lehtinen har tidvis inte platsat och kommit hem från finska landslaget med sänkta huvuden.

Målvakten Kristin Hammarström har gjort en kanonsäsong men har ändå inte fått bekräftelsen av en landslagsplats.

– Omedvetet kan det sprida en osäkerhet, säger Richard Holmlund.

”Höga krav”

Kritik mot att han själv tar för mycket plats viftar han inte bort, men tar den likväl med ro.

– Jag ställer höga krav och alla i en trupp kan inte vara nöjd med sin tränare. Men klubben ville inte ha en lekledare som rullar apelsiner och viskar när de värvade mig.

Trots gapet upp till SM-guldet kan Kif Örebro faktiskt göra sin bästa säsong någonsin. En seger i Svenska cupen vore klubbens största merit och en fjärdeplats i allsvenskan den bästa någonsin.

Matchguide

Vad: Kif Örebro-Djurgården.

När: Klockan 19.00.

Var: Behrn arena.

Följ matchen: Rapporter på na.se.

Mer läsning

Annons