Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga farmarlag – hårt slag mot Kif Örebro

Fifa kräver att farmarlagsavtalen i svensk damfotboll försvinner. Det kan drabba Kif Örebro hårt – och klubbens talanglag i division 2 kan läggas ned.

Annons

Till skillnad mot i herrfotboll får damlag i allsvenskan ha farmarlag i division 2. Något i princip samtliga lag valt att utnyttja.

Men nu kräver internationella fotbollsförbundet, Fifa, i en skrivelse att reglerna ändras omedelbart, med hänvisning till att de strider mot Fifas egna bestämmelser.

Frågan ska upp till beslut på Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte om en dryg månad, men allt talar för att Sverige tvingas följa Fifas linje. I stället för att byta spelare mellan lagen från match till match kommer lagen då bara kunna byta spelare två gånger per år, under transferfönstren.

– Min bedömning är att det ser mörkt ut för att vi ska kunna fortsätta med den nuvarande ordningen vad gäller spelarlån. Svensk fotboll har ögonen på sig, säger förbundets vice ordförande Susanne Erlandsson till damfotboll.com.

Något som kan få stora konsekvenser för klubbarna, inte minst för Kif Örebro som jobbar tätt ihop med sitt farmarlag i division 2.

– Vi byter spelare ganska flitigt mellan lagen. I år har flera från talanglaget fått göra allsvensk debut och flera av våra allsvenska spelare har fått vara med i division 2 för att få speltid efter skador. Det skulle vara ett hårt slag om vi inte kunde fortsätta så, säger Kifs klubbchef Nisse Jansson.

Ovisst lägeEtt alternativ för Kif blir då att satsa hårdare på sitt F17-lag, som nästa år kommer att spela i en av de nystartade, landsomfattande F17-serierna.

– Det pratas om att det kommer att tillåtas fler överåriga spelare i F17-serierna, då skulle de kunna bli vårt andralag, säger Nisse.

Får inte talanglaget i division 2 fortsätta vara farmarlag finns till och med en risk att laget läggs ned.

– Det är väldigt ovisst vad som kommer att hända, vi har inte tagit ställning till hur det kommer att bli.

Mer läsning

Annons