Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nilsson om Sveriges tunga VM

Tungt VM för Sverige.Och en spricka mellan landslagsledningen och de allsvenska klubbarna.Nu ger Kif-tränaren Rickard Nilsson sin syn på konflikten.

Annons

Samarbetet mellan landslaget och de allsvenska klubbarna måste bli bättre. Det kravet har Pia Sundhage ställt för att hon ska fortsätta som förbundskapten.

Schismen har sin grund i att landslagsledningen vill ha mer tid till förberedelser tillsammans med laget inför VM. Klubbarna å sin sida vill inte släppa på spelarna som är av vikt för seriespelet och som de betalar ut lön till.

Konflikten

har rått länge och fick kanske sitt klimax när de allsvenska klubbarna vägrade släppa iväg sina spelare till en VM-förberedande landslagssamling förra året. Och diskussionen har åter blossat upp efter Sveriges VM-misslyckande.

- Landslagsledningen vill ha spelarna under en längre tid, säger Rickard Nilsson, tränare i Kif Örebro.

Men för Kif-tränaren har konflikten fler dimensioner än så.

– I landslaget ska man sätta sitt spel och få gruppen att fungera. Den tekniska utvecklingen och den fysiska utvecklingen som sker varje dag, den ska klubbarna ta hand om. Men den vill landslaget också sköta till viss del. Och det ligger egentligen helt på klubbarnas bord, säger han och fortsätter:

–– Det är säkert i all välvilja, men jag tror man skjuter över målet. Om de allsvenska klubbarna får utveckla sina spelare, om Rosengård får träna på sitt sätt och vi på vårt, så kommer landslaget få en mycket större bredd av spelare. Större än vad de kanske själva tänkt.

Rickard Nilssons

förslag till hur svensk fotboll ska utvecklas är omvälvande. Han vill utöka serien – och spela fler matcher.

– Jag vill att allsvenskan ska ha 16 lag, och 30 matcher per säsong.

– Det säger sig självt att det blir mindre tid till landslaget då. Men de har redan 108 dagar om året. Tysklands herrlandslag vann VM efter att ha samlat ihop sig i 30 dagar.

Klyftan mellan

de allsvenska klubbarna och landslaget nämns som en orsak till Sveriges tunga VM. Rickard Nilsson tror dock att Sverige behöver hitta sin identitet till följd av den allt hårdare konkurrensen mellan landslagen.

– Jag tror att Sverige måste hitta sin identitet. Ställa sig frågorna ’vad är vi bra på?’ och ’vad är vi inte bra på?’.

– Sveriges insats behöver inte vara dålig. Andra länder har utvecklats något enormt och väldigt snabbt. Länder som har en stark fotbollskultur är på väg uppåt, såsom Kamerun, Schweiz och så vidare. Så det är inte konstigt att Sverige fått det tufft.

Rickard Nilsson

menar också, utifrån det han sett av landslaget hemmifrån Sverige, att gruppen inte känts tillräckligt sammansvetsad.

– Det är förstås glädjande att konkurrensen är hårdare. Men för laget som sådant känns det inte som att gruppen varit riktigt i balans, trots många samlingsdagar. Sen har skador också stört, på till exempel Hanna Folkesson, vilket fått till följd att laget inte varit så samspelt. I synnerhet i backlinjen, vilket är oerhört viktigt.

Läs även fotbollsprofilerna Elin Magnusson samt Marie och Kristin Hammarströms analys av Sveriges VM i tisdagens NA, papperstidningen. NA går även att köpa som e-tidning här intill.

Mer läsning

Annons