Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem coachade laget i Umeå?

Kif Örebro-tränaren Richard Holmlund var avstängd mot Umeå IK. Men coachade han laget via telefon ändå?

Annons

– Jag tror inte förbundet har några kontrollanter för sånt i damallsvenskan, sa Holmlund med en fast blick efter att ha nekat till telefonkontakt med Bernard Nilsson under matchen, när NA konfronterar honom efter matchen.

Den av disciplinära skäl avstängde Holmlund fick inte vara i kontakt med laget 90 minuter före och 60 minuter efter matchen mot Umeå IK. Givetvis inte heller under matchen gång för exempelvis någon typ av coachning av laget.

Detta står reglerat i SvFF:s tävlingsbestämmelser 2010 kapitel 3, 3:e paragrafen “Bestraffning av ledare”.

I samband med att Örebro bytte in Louise Östman i den 84:e minuten satt matchcoachen Bernard Nilsson med en mobiltelefon tryckt mot sitt vänstra öra. När NA:s utsände berättade för Nilsson om observationen från pressläktaren precis bakom Örebros avbytarbänk, blev Örebrotränaren fåordig.

Du pratade med Richard Holmlund, eller hur?

– Nej, det gjorde jag inte, svarade Bernard och blev tyst, för att sedan försöka byta samtalsämne.

Med vem och om vad annat än den pågående matchen skulle du annars ha pratat?– Det finns massor av annat att prata om…

Om jag påstår att det var Holmlund du pratade med, vad säger du då?– Nej, honom pratade jag inte med.

NA:s utsände ringde upp Khennet Tallinger i Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd för att ta reda på vad som gäller i fall av avstängda tränares brott mot förbudet att vara i kontakt med sitt lag.

– Vi hade ett fall för några år sedan med David Wilson, Ljungskiles dåvarande tränare, som coachade sitt lag via telefon trots avstängning. Då blev straffet böter. I det fall du nu berättar om kan det också bli tal om böter, sa Tallinger och fortsatte:

– Men vi i disciplinnämnden är inga poliser. Det behövs en anmälan för att vi ska gå vidare med detta. Kommer ingen anmälan in, så kommer ingenting att hända.

Att “smygcoachning” via telefon är svårt att leda i bevis slog Tallinger fast. Sak samma gjorde Holmlund, när NA:s utsände ställde honom mot Gammliavallens vägg.

”Vem kan bevisa nåt?”

– Nej, jag pratade inte med Bernard under matchen, det är ju förbjudet, underströk Holmlund utan att flacka med blicken, innan han tillade:

– Men ärligt talat tror jag inte förbundet skickar ut kontrollanter till en match i damallsvenskan, så vem kan bevisa nåt …?

Mer läsning

Annons