Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Division 4: Tätt i toppen

I dag, lördag, spelades fem matcher i den 20:e omgången av division 4. Striden om kvalplatsen till serien ovanför är jämn, medan det nu står klart att Marieberg tvingas lämna Närkes egen allsvenska.

Annons
Målskytt. Josef Steiner satte 1–0-målet för Nora-Pershyttan mot Adolfsberg.

IFK Örebro–Yxhult 3–0 (2–0)

Hemmalaget öppnade inspirerat på Brickebackens IP, och satte press på redan klara seriesegraren Yxhult.

– Vi hade verkligen en grym inställning i dag, samtidigt som det märktes att vi var lite hungrigare än dem, säger IFK-tränaren Mikael Kindgren.

Efter dryga kvarten tryckte Emil Åstradsson dit 1–0. Sedan följde Mikias Solomon upp genom att utöka ledningen en kort stund senare.

– Nyckeln för oss var att hålla tätt i början av andra halvlek, och Yxhult gjorde ett par byten för att försöka ta sig framåt. Vårt försvarsspel var riktigt bra. Vi klarade av att reda ut det.

Notoriske målskytten Pontus Karlströms 3–0 blev matchavgörande. IFK hade god kontroll på händelserna efteråt, och kliver upp på den så eftertraktade andra platsen i en haltande tabell.

– Förhoppningsvis har vi gjort vår plattmatch, den mot Latorp förra helgen, och nu möter vi ju Nora i nästa omgång. Det är otroligt jämt uppe i toppen. Kul att få hålla nollan, säger Mikael Kindgren, som berömmer två spelare lite extra:

– Viktor Silén var endast med för andra gången den här säsongen i mål, och fick hålla tätt. Sedan var Emil Åstradsson tillbaka på en gammal position som toppforward. De och många andra svarade för bra matcher.

Mål: Emil Åstradsson, Mikias Solomon, Pontus Karlström.

Vretstorp–Latorp 6–2 (3–0)

Två lag som båda jagar kvalplatsen till division 3 drabbade samman på Fredriksbergs IP. Ett av dem var betydligt bättre än sin motståndare.

– Vi tog kommandot direkt, och spelade ut dem fullständigt i första halvlek, säger Vretstorps tränare Conny Eriksson.

Vretstorp gick klev fram till 3–0 innan paus, medan Latorp hade det väldigt jobbigt.

– Chans på chans skapades från vår sida. Sedan gjorde de sitt bästa för att kunna komma tillbaka under de första tio minuterna i andra halvlek.

Gästerna fick dock ingen utdelning, utan i stället utökade Vretstorp sin ledning ordentligt. Latorp noterade två tröstmål sent, och ådrog sig en rejäl förlust.

– Det var verkligen inget snack i dag. Vi vann både första- och andra bollarna. Just nu har vi ett väldigt bra självförtroende, mycket tack vare alla mål vi gjort på slutet. Vi är med däruppe och har Yxhult och Nora kvar att möta. Det är spännande i toppen, säger Conny Eriksson, och framhåller fyra av sina mannar:

– Erik Nilsson och Oliver Erixon krigade starkt på mitten. Sedan var Kristian Löfstrand och Gustav Larsson bra. Jag har många att berömma, men ni har väl inte hur mycket plats som helst i tidningen ändå.

Mål, Vretstorp: Oliver Eriksson 2, Glen Rickard 2, Filip Rogic, Björn Rosén. Latorp: Emil Trygg, Samuel Skårsjö.

Adolfsberg–Nora-Pershyttan 1–2 (0–1)

Nora startade bestämt borta mot Adolfsberg, och fick utdelning med cirka kvarten på klockan.

– Josef Steiner nickade in en hörna. Vi har varit bra på fasta situationer hela säsongen, säger Noras tränare Mårten Eriksson.

Gästerna byggde vidare på sitt momentum, men förmådde inte att utöka ledningen. I stället tog Adolfsberg över initiativet allt eftersom.

– Första halvlekens sista 20 minuter tillhörde dem, absolut. Sedan ändrade vi om lite grann.

Den nya formationen gav resultat för Nora. Chriss Henriksson friställde Naj Karlsson en stund efter paus. Anfallaren rullade behärskat in 2–0. Med 25 återstående minuter kunde Emil Löfgren dock reducera.

– Det kändes ganska komfortabelt innan deras reducering. Ett sådant enkelt mål ska vi inte släppa in. De fick till någon omställning efter en hörna. 

Nora lyckades hålla undan, och hakar på i striden om kvalplatsen uppåt.

– Vi ska vara med så länge som möjligt. Sedan har vi, som jag sagt tidigare, en uttalad målsättning om att bli bland de fyra bästa. Eftersom vi möter både IFK Örebro och Vretstorp, så kan vi ju gå förbi dem av egen kraft, säger Mårten Eriksson, vars hyllningar går till en ung kille:

– Alexander Lindahl klarade det galant på mittfältet. Han blev utbytt i paus mot Real Örebro för ett par veckor sedan, när vi spelade väldigt dåligt. Det har han tagit på helt rätt sätt. Bra karaktär i den killen.

Mål, Adolfsberg: Emil Löfgren. Nora-Pershyttan: Josef Steiner, Naj Karlsson.

Real Örebro-Pars 0–0 (0–0)

Vid sidan av kampen om topplaceringar, tog sig två lag med helt andra ambitioner an varandra. Både Real Örebro och Pars vill nå kvalplatsen för fortsatt överlevnad i Närkes egen allsvenska. Det blev, föga förvånande, en tät match.

– Det var jämnt rakt igenom. De hade lite fler målchanser än oss, medan de vi fick var klarare än deras. Bollinnehavet var 50-50, säger Real-sportchefen Peter Hilmersson.

Några mål föll inte i matchen, utan Pars-marginalen på tre poäng gentemot Real kvarstår.

– Man kan se det som att det är fyra pinnar, egentligen, med tanke på vår målskillnad. Men vi tänker inte ge oss, och ska kriga hela vägen. Vi kan ju ta fyra poäng och Pars noll. Försvaret känns stabilare nu och vi har hittat ett lugn i det vi gör, säger Peter Hilmersson, som ger plusbetyg till Johan Hallberg.

– Han har tagit stora kliv den här säsongen.

Marieberg–Öfvre Adolfsberg 3–4 (2–1)

Det bjöds på en svängig tillställning mellan Marieberg och Öfvre. Hemmalaget ledde i paus med 2–1, och såg då ut att greppa ett sista halmstrå för att kunna ha kvar möjligheten att få kvala för fortsatt spel i division 4.

– Det här var ingen fantastisk fotbollsmatch, om man säger så, men denna nivå har vi haft på slutet, säger Öfvre-tränaren Jonas Pelgander. 

Efter paus höjde sig gästerna, och svarade för tre mål i följd. Marieberg fick dit en reducering med runt fem minuter kvar. Närmare än så kom dock inte jumbon. I och med lördagens nederlag – samt att Pars kryssade mot Real Örebro – är det nu bekräftat att Marieberg får lämna Närkes egen allsvenska.

– Naturligtvis är det skönt att vinna. Men det var mycket som saknades, framför allt i intensiteten på banan. Det känns bra att vi har fixat kontraktet på helt egen hand, även fast två omgångar återstår. Jag vill passa på att hylla två spelare. Pontus Brunzell, som gjorde tre mål, och Viktor Nilsson har varit viktiga för oss hela säsongen, säger Jonas Pelgander, vars lag har ett Adolfsbergsderby i aktuellt blickfång.

– Det blir roligt, och nu står ju båda lagen på lika många poäng (25) dessutom. 

Mål, Marieberg: Dennis Rosbo 2, Felix Liedström Kvelland. Öfvre Adolfsberg: Pontus Brunzell 3, Emanuel Dogan.

Den 20:e omgången av division 4 kompletteras i morgon, söndag, med matchen Assyriska–Laxå.

Mer läsning

Annons