Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elfsborgstränarens långa väg från Degerfors

2005 och 2006 var han fystränare i Degerfors IF. I år är Janne Mian huvudtränare i Elfsborg. Efter segern mot Rynninge berättade allsvenskans kanske mest okända coach om den långa vägen dit.

Annons
Janne Mian (t v) tillsammans med förre Degerfors IF-tränaren Andreas Pettersson.

Det var vårvintern 2005, när Degerfors IF var nykomlingar i superettan efter fem år i division 2 och Tony Gustavsson var ny tränare i brusklubben, som Janne Mian hämtades in som fystränare på deltid.

– Jag minns att jag var där två säsonger. Den första dubblerade jag som tipselittränare i Brage, den andra jobbade jag halvtid på svenska fotbollsförbundet. Jag var egentligen fyskonsult i Degerfors, var där en gång i veckan, men jag hjälpte till med en del annat också, säger Mian.

När Tony Gustavsson inför 2007 lämnade Degerfors för Hammarby följde Mian med. Där blev han kvar längre än Gustavsson, men fick lämna under uppmärksammade former sommaren 2010. Därefter har han provat olika vägar. Han har varit utvecklingsansvarig i Boo FF och sportchef i Nacka FF. Och inför förra säsongen blev han fystränare i Elfsborg.

– Det har varit ett mål hela tiden att jobba som tränare, men livet ville annat ett tag. Efter att ha jobbat några år i allsvenskan kände jag att jag hellre är fystränare i allsvenskan än huvudtränare i division 3 just nu. Jag ville gärna känna på det här, säger Mian.

Men i turbulensen som följde efter att Jörgen Lennartsson i höstas fick sparken från Elfsborg avancerade Mian hela vägen till huvudtränarposten.

– När Klas (Ingesson) tog över jobbade vi tillsammans med att bygga upp träningar. När Klas sedan fick frågan ville han ha mig som assisterande och jag sa ja direkt. Sedan har vi pratat om olika konstellationer och olika sätt att för det här framåt, och i slutändan blev det jag som huvudtränare och Klas som manager, säger Mian.

– När jag fick den frågan av Stefan Andreasson på kontoret, när jag fick ett kontrakt med en arbetsbeskrivning med mig som huvudtränare, så tvekade jag inte en sekund. Det var fantastiskt roligt. Sedan vet jag att resultaten måste gå vägen för att man ska kunna fortsätta.

Mian kunde i varje fall inte ha önskat sig en bättre start. I svenska cupens två första matcher har Elfsborg avfärdat Östersund med 3–0 och Rynninge med 5–0.

– Vi var varnade för Rynninge. Resultaten visade att vi var tvungna att göra ett gediget jobb för att slå dem, det tror jag ÖSK och Öster håller med om. Något vi pratade om innan var att eftersom de lyckats göra två mål på ÖSK och ett på Öster är det viktigt att ha balans i offensiven och säkra även när vi har boll. VI tvingades inte flytta över så ofta i försvarsspelet, men de gånger vi gjorde det så var vi tre stycken på plats och låg i linje. Och i alla höjddueller vi gick upp i var det minst två som säkrade bakom, säger Mian.

Disciplin och försvarstänk först, alltså. Och sedan fem mål framåt.

– Det var skönt att få hål på Rynninge tidigt, då fick de inte möjligheten att parkera bussen och sätta vårt tålamod på prov. Vi visste att om vi skulle behålla tålamodet i passningsspelet skulle vi få rörelse på dem, och gör man det så släpper det till slut.

Läs mer om matchen i söndagens NA, papperstidningen, som du kan köpa som e-tidning nedan!

Mer läsning

Annons