Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förra Kif Örebro-målvaktens banbrytande val – provspelar med herrlag: ”Vill utmana mig och flytta gränser”

Hon gjorde tre säsonger i Kif Örebro och var en av klubbens bästa spelare någonsin.
Nu söker kanadensiska landslagsmålvakten Stephanie Labbé helt nya utmaningar.
På onsdagen blev hon klar för provspel med kanadensiska herrklubben Calgary Foothills – med ambitionen att få ett kontrakt.
”Jag har aldrig sagt nej till en utmaning. Jag förväntar mig att möta motstånd, jag välkomnar frågor, och jag är redo för den här utmaningen”, skriver hon på sin blogg.

Annons

Inom till exempel ishockeyn har det genom åren inte varit helt ovanligt att damspelare spelat med herrlag – som Hayley Wickenheiser, Sara Grahn och Jennifer Wakefield.

I fotbollen är det betydligt mer ovanligt på seniornivå.

Men nu tar Stephanie Labbé, 31, klivet. Den kanadensiska landslagsmålvakten, som var med och tog OS-brons i Rio de Janeiro, och som spelade i Kif Örebro 2012–2014, avslöjar på sin blogg att hon är klar för provspel med den kanadensiska herrklubben Calgary Foothills. Hennes målsättning är att spela sig till ett kontrakt.

”Jag är realist och förstår att det kan visa sig att det här ger mig en större utmaning än jag klarar av. Men det kan också bli så att det är den mest belönande risk jag har tagit i min karriär, och att jag lyckas öppna andra människors sinnen när det gäller vilka möjligheter som finns. Jag väljer att fokusera på det senare”, skriver Labbé på sin blogg.

”Jag har aldrig sagt nej till en utmaning. Jag förväntar mig att möta motstånd, jag välkomnar frågor, och jag är redo för den här utmaningen”, skriver Labbé vidare, och berättar också att hon blivit välkomnad med öppna armar av klubben som skrivit att hon ”kommer bli bedömd utifrån sin förmåga att spela fotboll på den här nivån och inte på grundval av sitt kön.”

Labbé är en av Kif Örebros bästa spelare genom tiderna, och efter att bland annat ha hållit nollan i sex raka matcher sommaren 2014 blev hon nominerad till priset som årets målvakt på fotbollsgalan den hösten. Hon lämnade klubben i samma veva, efter att ha gjort tre säsonger och 61 matcher.

Labbé har spelat 49 A-landskamper för Kanada de senaste tio åren, och har sedan hon lämnade Kif 2014 representerat Washington Spirit i NWSL, den högsta nordamerikanska ligan.

Stehpanie Labbé i Kif Örebro-tröjan i en bild från 2014. Arkivfoto: Robin Haldert

Calgary Foothills spelar i PDL, en sorts tredjeliga i den nordamerikanska fotbollen bakom MLS och USL. Labbé började träna med laget redan före nyss avslutade Algarve cup, och kommer fortsätta sitt provspel fram till maj, då klubben sätter truppen inför säsongen.

Mer läsning

Annons