Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemliga spelet bakom Mariesstartplats och spelsystembytet

Marie Hammarström kastades in i den svenska startelva i VM-semifinalen.
I dubbel bemärkelse – bara minuter före matchstart fick hon beskedet.
– Inte ens när jag kom in från uppvärmningen visste jag eller sjukgymnasten hur det skulle bli, säger Kif Örebros mittfältsstjärna till NA.

Annons
Marie Hammarström efter Sveriges förlust i VM-semin mot Japan på onsdagskvällen.

På matchdagen fick Marie Hammarström, som hoppade in i den 77:e minuten i gruppspelsmatchen mot USA, beskedet att Caroline Seger hade problem med en vadskada och var osäker inför Sveriges semifinal mot Japan.

Men det tröjde in i det sista innan hon fick veta att hon skulle spela.

– Jag värmde upp lite för mig själv och var inte säker på att få spela. När jag gick in i omklädningsrummet efter uppvärmningen visste fortfarande inte sjukgymnasten om Seger skulle kunna spela eller inte. Först när det var tre minuter kvar fick jag beskedet att det skulle bli jag som skulle in, säger hon.

– Fördelen var att jag inte hann att bli nervös. Allt kom ju så fort.

Bytte spelsystem akut

Oväntat nog blev det dessutom på en position som hon inte blev ombedd att värma upp på. I sista stund valde förbundskaptenen Thomas Dennerby att överge 4–4–2.

– Jag trodde jag skulle in som ytter. Men sedan ändrade vi spelsystem i sista stund till 4–2–3–1 och jag och Lisa Dahlkvist blev defensiva mittfältare. Det passade mig egentligen bättre med tanke på att jag är mer van på den positionen. Det var länge sedan jag var vänsterytter.

Tror du Dennerby ändrade spelsystem i sista stund bara för att det var du som kom in?– Nej det tror jag inte. Vi är bekväma i det här spelsystemet också och spelade så här i genrepet mot Japan, det gav bra resultat då.

Hur känns det nu efter förlusten?– Det är klart att man gärna hade vunnit en sådan här stor match. Men det var riktigt häftigt med allt folk och så. Men tungt att det slutade som det gjorde.

Marie Hammarström blev utbytt i mitten av den andra halvleken när Sverige var tvunget att flytta fram och försöka sno bollen av Japan.

– Det kändes i benen. Japan spelade rätt snabbt, även om jag tycker att USA var ännu snabbare när jag kom in och de jagade kvittering i gruppspelet. Men jag blev ombedd att spela mitt spel, enkelt och gilla läget. Jag tyckte det gick okej, även om det kanske hade blivit en annan matchbild om Seger hade kunnat spela. Hon är ju vår lagkapten.

Mer läsning

Annons