Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Forward står i ett vägskäl

BK Forward avslutade vårsäsongen med ett 0–0-resultat mot jumbon Västerås SK. NA:s David Flatbacke-Karlsson om läget i klubben. 

Annons

Det regnade och blåste om vartannat. Hamburgaren, med rostad lök och dressing, samt kaffekoppen värmde i kylan. Anteckningsblocket fylldes snabbt med en massa offensiva händelser. På Trängens IP gjorde BK Forward upp med Västerås SK i den sista matchen i division 1 norra före uppehållet. När slutsignalen sedan ljudit och spelarna lämnat skådeplatsen, var det knappast ett nöjt Örebro-lag som samlades i omklädningsrummet. 

Att det har gått grus i maskineriet på sistone är det ingen som tvivlar på. Forward inledde säsongen starkt, och var som allra bäst i mitten av maj. Minns tillbaka till 3–1-segern över Brage en varm försommarlördag. Forward kom runt på kanterna, vann duellerna på mitten och såg oerhört stabila ut. Absolut ett lag för toppen, kanske en utmanare till suveräna Dalkurd om seriesegern, tänkte jag då. Nu, lite mindre än två månader senare, är allt förbytt. 

På de sex föregående matcherna innan det andra av två prestigemöten med Västerås, hade Forward skrapat ihop en ynka poäng. Förluster mot just jumbon VSK, på stopptid senast, bottenlaget Huddinge och ett kryss mot nykomlingen Södertälje hade noterats. Forward har sjunkit som en sten genom tabellen, och befann sig otäckt nära nedflyttningsstrecket. Det gick inte mycket bättre nu, i returen mot VSK. 

Visst, Forward rullade stundtals boll fint på den tunga gräsplanen och kom till möjligheter. Firma Lukman Murad-Linus Lamu-Amar Bukva gjorde livet surt för gästernas backar, och framför allt Lamu hade flera kvalificerade lägen att ge laget ledningen. När det tidiga spelövertaget inte utnyttjades, kom så osäkerheten in i spel. Västerås, med stöttning av ett 30-tal supportrar, lade sistaplatsen och den ekonomiska krisen i föreningen åt sidan, och kavlade upp ärmarna ordentligt. VSK stabiliserade sin defensiv, tog kampen på mittplan och var sylvassa när omställningslägen gavs. 

Forward mattades en aning, trots att chanserna fortsatte att skapas på löpande band. Den sista skärpan fattades dock alltjämt, och Magnus Kihlberg, som tog steget in på banan från sin tränarposition och agerade mittback efter Markus Gustafssons avstängning, fick slita ont ihop med sina försvarskollegor. Målvakten Vladislav Mitev räddade Forward ett par gånger om, bland annat stod han för en högklassig parad på Andreas Ljunggren-Erikssons friläge i början av andra halvlek.

Att matchen slutade mållös var lika logiskt som ologiskt. Fick slut på utrymme på pappret där jag skrev anteckningar om matchen. Men att både Forward och VSK inte har världens bästa självförtroende för tillfället var synligt från första början. Det avspeglade sig i avsluten, som överlag passade Mitev och Daniel Svensson som handen i handsken (bokstavligen). 

Hur som haver, så var det en betydelsefull poäng för Forward. Laget står nu på 17 pinnar efter 14 omgångar, och har en liten marginal till de tre sista och så fruktade tabellplatserna. Det finns all kapacitet i världen för att ligga högre upp. Ungdomlig entusiasm och talang i överflöd, kreativitet (i bland andra Kristoffer Näfver) och riv, slit och hjärta i för kvällen avstängda duon Gustafsson och Erik Björndahl samt lagkapten Jacob Nilsson och en stark sista utpost i Mitev. Något som borde räcka för att Forward snabbt, efter sommarvilan, ska kunna lämna den farliga tabellzonen.

Men att Forward står i ett vägskäl är ett faktum. 

"Vi har 17 poäng, och behöver minst 30 för att vara säkra på att klara oss", sade Magnus Kihlberg efter matchen. 

Det är förstås ett påstående som stämmer. Och inget kommer av sig självt om inte ett hårt och gediget jobb läggs ned. Om det vill sig illa med övriga resultat under den 14:e omgången, kan lagen bakom äta upp stora delar av Forwards försprång gentemot dem.

15 augusti startar division 1:s höstsäsong. Forward ställs mot Huddinge på Trängen. Då är tre poäng ett måste för att vända trenden. Annars kan det bli fler kalla, mörka och tunga kvällar på Väster i Örebro framöver. Att stå utan ett lag i Sveriges tredje högsta fotbollsserie för herrar 2016 vore förödande för staden som nyligen utsågs till att ha landets näst bästa idrottsutbud. 

Mer läsning

Annons