Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir nya Stora Valla

Nu är det klart: Så här blir utbyggnaden av Difs klassiska läktare för att nå fotbollsförbundets tuffa krav.

Annons

Men fortfarande är det oklart vem som ska äga arenan.

– Det finns tre alternativ, säger kommunalrådet Roland Halvarsson (V).

Redan 2008 presenterade Svenska fotbollförbundet sina nya, stenhårda krav på arenorna i allsvenskan och superettan. Från och med 2014 måste klubbarna uppfylla kraven – annars blir de av med elitlicensen och flyttas nedåt i seriesystemet.

Degerfors IF:s klassiska arena Stora Valla har varit undermålig på flera sätt, framförallt när det gäller sittplatskapaciteten. Något som nu, i sista stund, lösts.

Vid en presskonferens på onsdagsförmiddagen presenterade representanter för klubben och kommunen detaljerna.

Den klassiska träläktaren, som byggdes redan 1938 och byggdes ut 60-talet, förlängs mot Letälven. Den är i dagsläget knappt 47 meter lång och kommer bli ytterligare 24-25 meter. Något som kommer att göra att antalet sittplatser ökar från dagens 650 till de 1 000 som Svenska fotbollförbundet kräver.

Förutom läktarkapaciteten löser utbyggnaden av träläktaren även kraven på dopningskontrollrum, större omklädningsrum, sjukvårdsrum för åskådare och rum för matchdelegat. Allt kommer att inrymmas i den nya läktarsektionen. Presskonferensrum och arbetsplats för media placeras däremot i Difs kansli.

Allt till en kostnad av 12,4 miljoner kronor, vilket gör att den sammanlagda kostnaden för de tre senaste årens upprustning av Stora Valla, inklusive anläggandet av en konstgräsplan och markvärme på A-planen, håller sig inom de 25 miljoner kronor kommunen budgeterade för.

– Det blir inte en krona mer från kommunens sida, skulle kostanden överskrida 25 miljoner får Degerfors IF ta den kostnaden, säger kommunalrådet Roland Halvarsson (V).

Den exakta utformningen av läktaren är ännu inte klar, ritningarna under ständig omarbetning. Men vad gäller utsidan kommer den att likna den befintliga läktaren, och kläs i träpanel eller fibercementplattor som liknar de gula eternitplattor som pryder den befintliga läktaren.

Med den nya tillbyggnaden når Dif alltså samtliga krav som förbundet ställer på arenor i superettan. Tar klubben klivet upp i allsvenskan är det främst ytterligare läktarkapacitet som krävs.

– Det löser vi i sådana fall med en läktare på den andra långsidan. Då krävs 3 000 sittplatser, vilket betyder 2 000 mer än vi kommer ha när den här utbyggnaden är klar, säger Halvarsson.

Det har förekommit kritik, framförallt från borgerligt håll, om att Degerfors kommun satsar för mycket pengar på fotbollen. Att de 25 miljoner kronorna till Stora Valla istället borde ha satsats på äldreomsorgen.

Argument som Halvarsson totalsågar.

– Vi ger Degerfors IF ett årligt driftsstöd för Stora Valla på 550 000 kronor. Det är 0,22 procent av kommunens driftsbudget, att jämföra med de cirka 119 miljoner kronor vi lägger på äldreomsorg. Att blanda ihop investerings- och driftsbudget är en medveten missuppfattning från oppositionen, säger Halvarsson och fortsätter:

– Dif motsvarar ett medelstort företag på orten, som har 30 personer anställda motsvarande 19 heltidstjänster. Varje år betalar klubben 2,3 miljoner kronor i skatt på lönerna, och sedan Dif gick upp i allsvenskan 1993 har klubben bidragit med 40 miljoner kronor i skattepengar.

Trots att utbyggnaden snart är igång är det inte klart vem som ska äga Stora Valla i framtiden. Klart är att Degerfors IF, som tog över ägandet från den ideella idrottsplatsföreningen i början av 2000-talet, inte kommer att stå kvar som ensam ägare.

– Det finns tre möjligheter som just nu utreds: Att kommunen tar över hela ägandet, att kommunen och Dif bildar ett gemensamt ägarbolag eller att det blir ett gemensamt ägarbolag där också utomstående intressenter finns med. Det pågår en utredning som vi inte vill föregripa, men den utredningen är förhoppningsvis klar till årsskiftet, säger Roland Halvarsson och förklarar den nuvarande, komplicerade, ägarbilden:

– Som det är nu äger kommunen värmeslingorna i marken under A-plan, men inte A-plan. Vi äger den nya delen av läktaren och inventarierna i den gamla läktaren men inte själva läktaren.

Spaden sätts i jorden i slutet av september och bygget beräknas klart till seriestarten i vår. Eller i varje fall nästan till seriestart.

– Vi kanske tvingas inleda med två bortamatcher för att hinna klart, vi ska ta upp det på seriemötet i höst, säger Jan-Ove Beckman, arenachef och tidigare ordförande i Stora Valla.

Mer läsning

Annons