Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenhård extraträning när"Japans Messi" finalladdar

I kväll spelar Pia Sundhages USA VM-final.
Men här är en stenhård utmanare.
På ett torg mitt i centrala Frankfurt extratränar underbarnet Mana Iwabuchi, 18.
– Vi ska slå USA. Det är mitt första mål, säger hon som kallas för ”Damernas Messi” till NA.

Annons

På stenplattorna intill Theodor-Heuss-Allee studsar en Adidas-boll både högt och lågt. Mitt i lunchrusningen intill flådiga Martim Hotel, där Japans VM-lag bor sista natten inför finalen på Commerzbank arena. NA stannar till. Lika förvånade som alla andra.

Det är här och nu som 155 centimeter korta Mana Iwabuchi vill växa ännu mer som fotbollsspelare. Hon har spelat 121 minuter hittills i VM, men är mållös.

Riskabelt underlag

Hon kör ett extrainsatt träningspass på ett riskabelt hårt underlag. Hon gömmer sig bakom en lyktstolpe, slår tillbaka bollen perfekt på halvvolley, gör ett ryck tillbaka runt stolpen och möter upp lika exakt med den andra foten. Trots klumpiga joggingskor är bollträffen klinisk.

Youtube-favorit

Hon är liten, snabb och teknisk. Hon togs ut i det japanska landslaget som 17-åring och utsågs redan som 15-åring till hela Asiens bästa yngsta spelare.

Googlar du hennes namn får du flera Youtube-träffar som liknar henne med Lionel Messi och franska stortränare som kallar henne för damfotbollens framtid.

Mana Iwabuchi lämnar inget åt slumpen. Just nu tränar hon när de andra äter. Med en egen tränare som sköter olika bollövningar på torget. Målet är att snabbt nå toppform och besegra Pia Sundhages USA.

Kompis med allsvensk stjärna

– Jag spelar fortfarande i den japanska ligan och har som mål att ta mig till Europa en dag. Ni som är från Sverige måste känna till min bästa kompis Mami Yamaguchi som spelat i Umeå IK och nu i Hammarby, säger Mana Iwabuchi, lyfter upp bollen i händerna och stannar till för en sekund.

– Mitt första mål är att slå USA, mitt andra är att få spela i Europa. Mina styrkor är att dribbla och utmana, och min förebild är Lionel Messi. En dag vill jag också spela i Barcelona.

Mana Iwabuchi tar en ny löpning mot en lyktstolpe, vänder plötsligt tillbaka och sätter en volley i famnen på sin tränare tio meter bort.

Inte ens stenplattorna stoppade henne den här gången heller.

NA är på plats i Frankfurt och bevakar finalen som startar klockan 20.45.

Mana Iwabuchi

Smeknamn: Damernas Messi.

Född: Den 18 mars 1993 i Tokyo.

Position: Anfallare.

Tröjnummer: 20.

Längd: 155 centimeter.

Klubb: NTV Beleza.

Moderklubb: Sekimae S.C.

Landskamper: 9 (två mål).

Främsta meriter: Spelade U17-VM 2008, blott 15 år gammal för Japan, och utsågs till turneringens bästa spelare. Prisades samma år som bästa unga spelare i Asien. Gjorde landslagsdebut förra året, blott 17 år gammal. Gjorde mål i samma turnering som hon debuterade i.

Mer läsning

Annons