Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnan: "Vi blir bättre och bättre"

3–2 mot England var ett styrkebesked i säsongens sista landskamp. Hattrickhjälten Kristian Legiec menar att Sveriges landslag i futsal går en ljusnande framtid till mötes. 

Annons
Admir Catovic och Kristian Legiec oroade det engelska försvaret.

Redan 2003 drog England igång sitt futsallandslag. För svensk del dröjde den historiska första landskampen till 11 december 2012. Men när lagen möttes två gånger på två dagar i Örebro län spelade blev det först 3–3 i Lindesberg i söndags och sedan svensk seger med 3–2 i Idrottshuset på måndagen.

En match som satte punkt på säsongen 2013/14 för det svenska futsallandslaget, som kan summera med seger i det inofficiella nordiska mästerskapet samt förluster med "bara" 3–0 och 7–5 i dubbelmöten med erkänt starka Frankrike (som spelat futsal i 20 år) för de två matcherna mot England.

Kristian Legiec gjorde samtliga Sveriges tre mål på måndagen efter 0–0 i halvtid.

– I första halvlek var vi lite försiktiga, lite slarviga. Kom inte upp i vår normala standard. Vi snackade i halvtid om att vi var tvungna att höja oss. Försvarsmässigt gjorde vi det bra i första och andra. Sen gick vi in i andra och vågade lite mer och vi körde att de som kan utmana ska utmana. Fasta situationer har vi tränat på, och sa att vi skulle göra mål på dem. Och det gjorde vi. Så det känns bra, säger han.

Den 27-årige skåningen är själv på väg att bli första svenska heltidsproffset i futsal, klubbar i Italien och Portugal är aktuella, och han ser att svensk futsal är på frammarsch.

– Vi blir bättre och bättre här i Sverige, och det är kul att se. Jag hoppas det blir större och större, och att man satsar mer från fotbollförbundet också, säger han.

Assisterande förbundskapten Charbel Abraham har varit med sedan den första landskampen.

Han var nöjd med segern.

– I det stora hela måste jag vara nöjd. Vi vann ändå, och jag hoppas att vi bjöd publiken på underhållning i alla fall. I själva spelet finns saker som kan göras bättre; jag tycker vi slarvade lite, men det är ganska naturligt. Det är många nya spelare och de känner inte varandra riktigt än.

Har svensk futsal gått framåt, eller är det för tidigt att säga?

– Det känns som att det går framåt hela tiden. Nu fick vi möjlighet att sända en av våra matcher (i SVT play), och vi hoppas att det kan leda till att det blir fler matcher, säger han.

Hur tungt väger segern mot England?– Det är klart att England är en stor nation inom fotbollen. Men vi har slagit lag som har varit på samma nivå, lite bättre också.

Karl-Erik Nilsson, ordförande i svenska fotbollförbundet, fanns på plats i Idrottshuset på måndagen. Han blev intervjuad av speakern före den andra halvleken och sa bland annat följande om den framtiden för svensk futsal:

– Jag tror att det faktum att vi drar igång ett aktivt arbete med landslaget kommer också att innebära att det blir ett ökat intresse för klubbfotbollen i futsal. Jag tror också att vi får se en liga som är växande – och därmed ännu fler härliga upplevelser i futsal. Jag ser framtiden med spänning, och dessutom är det en milstolpe här i kväll när vi första gången har futsal livesänt i tv (SVT Play, NA:s anmärkning).

Säsongen 2012/2013 nådde Sverige andra rundan i EM-kvalet. Nästa säsong, med start i januari 2015, inleds kvalet till EM 2016. En spelare som är högaktuell är förre supertalangen Admir Catovic. Redan 2005 gjorde den nu 26-årige anfallaren mål för AIK i superettan och så sent som 2011 gjorde han ett mål för AIK i allsvenskan. De senaste två säsongerna har han spelat för Assyriska i superettan. Nu är han förvisso kontraktslös, men han debuterade i futsallandslaget i Lindesberg i söndags och svarade för mål direkt. Trots flera bra lägen blev han mållös på måndagen.

Charbel Abraham hoppas på Catovic i truppen framöver, men inser också det svåra med att "locka över" spelare från de högsta divisionerna till futsal.

– Kommer man upp mot superettan och allsvenskan så vet vi att det är lite svårt att få loss spelare. Nu har han varit med och jag hoppas att han själv tycker att det har varit roligt och att han vill fortsätta. För jag tycker att han har gjort det väldigt bra, men det är något man får ta med klubben han kommer gå till och försöka komma överens så att det ska vara möjligt för honom att komma loss, säger Abraham.

Läs mer om Sveriges 3–2-vinst mot England i Idrottshuset i tisdagens NA, papperstidningen, eller köp den som e-tidning här nedan!

Sveriges assisterande förbundskapten Charbel Abraham fick se örebroaren Christoffer Skoog bjuda på en tunnel.

Mer läsning

Annons