Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toivonen målade i epilogen

Efter fem raka ligamatcher utan mål avslutade Ola Toivonen säsongen på bästa möjliga sätt. Med ett mål när Rennes bortaslog Reims med 3–1.

Annons
Ola Toivonen.

Rennes var länge illa ute. Men till slut så nådde faktiskt laget upp till samma poäng, 46, som förra säsongen, även fast det bara skilde sex poäng ner till Sochaux på 18:e plats som åkte ur. Den slutgiltiga tolfteplatsen för Rennes i franska högstaligan, Ligue 1, var en placering bättre än i fjol. Men det såg länge riktigt kärvt ut för den klassiska klubben som var med i den första upplagan av Ligue 1932/33, och är den enda kvarvarande klubben i högstaligan som var med då.

Säsongen var tung, och trots att Rennes nådde hela vägen till cupfinal blev det förlust mot lilleputtlaget Guingamp. Men att kontraktet räddades med sex poängs marginal – ja, det kan till viss del tillskrivas en snart 28-årig forward från Degerfors. Laget lyfte alltså från 15:e till tolfte plats med Ola Toivonen i laget. Även poängsnittet med Toivonen i laget ökade, om än minimalt. Från att ha tagit 1,15 poäng i snitt på de inledande 20 matcherna till 1,28 i snitt de sista 18.

Landslagsspelaren Ola Toivonen inledde sin karriär i den gamla svenskklubben Stade Rennais – där Pär Bengtsson var första blågula inslaget 1953 och som på 2000-talet följdes upp av spelare som Kim Källström, Andreas Isaksson, Erik Edman och Petter Hansson – på bästa tänkabara sätt. Rennes, som kom sexa så sent som 2011/12, låg på 15:e plats i Ligue 1, när Toivonen den 20 januari anlände från PSV efter fem år i den nederländska storklubben.

Det blev 1–1 borta mot topplaget Lille i Toivonens debut, och redan i andra matchen gjorde Toivonen sitt första mål för Rennes. Det kom i hemmadebuten mot ett annat topplag, Olympique Lyonnais, när Rennes vann med 2–0 och därmed tog sin första seger på sju omgångar. Efter sju spelade ligamatcher med Rennes stod Toivonen på fem gjorda mål, och efter nio hade han gjort sex mål. Men sedan följde fem raka mållösa matcher innan han hittade nätet fram till 3–0 i serieepilogen borta mot Stade de Reims. Rennes vann till slut med 3–1 mot Reims som slutade på elfte plats i tabellen.

Ola Toivonen, som i tisdags som väntat blev uttagen i landslaget till träningsmatcherna borta mot Danmark den 28 maj och hemma mot Belgien den 1 juni, summerar därmed följande efter en halv säsong i Rennes och Frankrike: 15 matcher (14 från start) i Ligue 1, sju mål och en assist. Tre cupmatcher från start och en mål och en assist.

Mer läsning

Annons