Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fotograf startade branden själv

Mannen åkte runt och fotograferade bränder och olyckor i länet och erbjöd sedan media och nätsajter att köpa hans material. Nu misstänks han för att själv ha tänt på ett av sin objekt.

Så har det hänt igen. En man är misstänkt för att ha startat en brand och sedan skickat bilder för publicering till media.

Denna gång var det en risdepå som brann och rishögen var ditlagd av Örebro kommun där mannen också var anställd. Ingen människa skadades men det fanns enligt åklagare Anna Maria Larsson risk för att branden skulle sprida sig till intilliggande byggnader.

– Det var under dagtid och det fanns risk för att branden skulle sprida sig till närliggande verksamheter där det fanns flera anställda på plats. Dessa utsattes för fara, säger kammaråklagare Larsson.

Häktades

Mannen häktades i fredags av Örebro tingsrätt och är nu misstänkt för mordbrand.

Åklagare Larsson menar att mannen med avsikt har tänt på risdepån.

Vad säger han i förhören?

– Han medger de faktiska omständigheterna kring branden.

Vilket betyder?

– Han medger inte mordbrand vilket betyder att han inte hade uppståtet att branden skulle sprida sig.

Det finns för närvarande inga misstankar om att mannen ska ligga bakom fler bränder i länet.

Mannen har sålt bilder till bland annat Nerikes Allehanda och publicerats på en lokal sajt för olyckor och bränder. Den ansvarige för sajten där mannens bilder publicerats på säger att han är chockad och att han har samarbetat med polisen för att kunna lösa brottet. Han vill också påpeka att den misstänkte inte har haft något avtal med sajten eller på något sätt varit anställd hos honom.

En liknande historia rullades upp förra sommaren då en man själv tipsade polisen om flera bränder i länet. Till slut riktades misstanken mot mannen som själv fotograferat bränderna och fått bilderna publicerade på nätet. Mannen dömdes senare till rättspsykiatriskt vård.