Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fråga: Fira jul med släkten - oh ja eller åh nej?

Grisfot, farmor, julgran och morbror Bengt. För många är släkten lika viktig för ett lyckat julfirande som klappar och dans kring granen.Hur viktigt är det för dig att få fira jul med din släkt?

Två tredjedelar av de tillfrågade i en undersökning som Novus gjort på uppdrag av släktforskningstjänsten Ancestry säger att det är viktigt att fira jul och andra storhelger med släkten.

Kvinnor är mer entusiastiska än män och studenter är överlägset mest intresserade av släktumgänge. 75 procent av de tillfrågade studenterna uppger att det är ganska eller mycket viktigt att fira med släkten.

- Ungdomar är inte så dumma. De vet att de får gratis mat om de firar med släkten. Men det kan förstås också handla om en längtan. De kanske inte bor på orten och ser fram emot att komma hem till jul och umgås med släkt och vänner, säger Charlotte Sander, samtalsterapeut och relationsrådgivare.

Minst intresserade av släktumgänge under storhelger är personer i åldrarna 50-64. Bland dem uppger knappt 40 procent att släktens närvaro är ganska eller mycket oviktig. Det tror Sander kan förklaras av att den åldergruppen ofta drar ett tungt lass när det ska julfiras.

- Antagligen är det så att alla samlas hemma hos dem som ligger i den här åldersgruppen och kanske belastningen blir för hög och då tar det bort glädjen.

Så viktig är släkten

27 procent av de tillfrågade tycker att det är mycket viktigt att fira jul, påsk eller midsommar med släkten. 38 procent tycker att det är ganska viktigt.

Bland kvinnorna tycker 68 procent att det är ganska viktigt eller mycket viktigt att få fira med släkten. Bland männen tyckte 63 procent samma sak.

Mest intresserade av släktnärvaro vid firandet är de tillfrågade som uppgav sig vara studenter. Hela 75 procent att det var viktigt att fira med släkten.

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Ancestry, bland män och kvinnor i åldrarna 18-79 år. Undersökningen är representativ för den svenska befolkningen och antalet respondenter var 1063.

Datainsamlingsperiod 20 — 26 maj 2015.

Källa: Novus/Ancestry