Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frälsningsarmén får fortsätta driva Gnistan - Stadsmissionen förlorade anbudsstriden

 
De hemlösa i Örebro
Visa alla artiklar

Det blir Frälsningsarmén som får fortsätta driva härbärget Gnistan. Det beslutet tog programnämnd social välfärd på fredagseftermiddagen.
– Efter förvaltningsrättens dom i somras sa jag ”gör om och gör rätt”, om nu har upphandlingen gjorts om, konstaterar Per-Åke Sörman (C).

Upphandlingen kring Gnistan har varit en lång process. Gnistan, som är ett härbärge för män, har drivits av Frälsningsarmén sedan år 2000. Men när avtalet upphörde och en ny upphandling skulle göras förra vintern gav sig Örebro stadsmission in i striden – och vann upphandlingen. Frälsningsarmén överklagade och fick rätt i förvaltningsrätten som ansåg att poängnivåerna var bristfälliga. Upphandlingen fick göras om och nu har ett nytt beslut tagits. På fredagen fattade programnämnd social välfärd beslutet att Gnistan ska fortsätta drivas av Frälsningsarmén.

Vad var det som gjorde att Frälsningsarmén tog hem det den här gången?

– Förvaltningsrätten tyckte ju att upphandlingen var lite för höftad, säger Per-Åke Sörman, ordförande i programnämnd social välfärd.

– Nu har vi en poängberäkning där Frälsningsarmén som hade lägst pris blev vinnaren.

Var det något ni tyckte Frälsningsarmén gjorde bättre än Stadsmissionen?

– Nej, vi följer de här kriterierna som finns i upphandlingen och lägger ingen värdering i det. Men jag kan ju säga att Frälsningsarmén var lite mer på tå i den här upphandlingen och gav mer genomarbetade svar på frågorna, säger Per-Åke Sörman och betonar att det skiljde väldigt lite mellan Frälsningsarméns och Stadsmissionens anbud.

Nu landade ni där allt började, var det här en onödig process?

– Det är väl det här som är upphandling. Nu har det gjorts om, det är så det fungerar, säger Per-Åke Sörman.

Frälsningsarmén har hela tiden drivit Gnistan. Avtalet har förlängts och verksamheten har fortsatt som vanligt.

– Det viktiga är att ingen har blivit lidande av den här pappersexercisen, konstaterar Per-Åke Sörman och påpekar att Gnistan, när det nya avtalet träder i kraft den  28 februari, kommer att utöka antalet platser från 10 till 14 vid behov.

 Läs också:

Frebran om kommunens beslut: ”Klart jag kunde se fördelar med att vi drev Gnistan”

Frälsningsarmén fick rätt – upphandling om Gnistan måste göras om: "Gör om gör rätt"

Frälsningsarmén förlorar härbärget Gnistan – överklagar: "Anser att vi håller en hög kvalité"