Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framgångsreceptet: ”Ska gräva ned mig i källaren"

 
SM-veckan 2015
Visa alla artiklar

Bill Impola fortsätter plocka topplaceringar i långlopppsvärldscupen. Åttondeplatsen i Tyskland i dag etablerar honom i världstoppen.

Kopparbergssonen Bill Impolas placeringsrad i långloppsvärldscupen i vinter är imponerande. Seger i den inledande lagtävlingen, niondeplats i La Sgambeda, niondeplats i Jizerska padesatka, borttappad seger i La Diagonela och så i dag, söndag, en åttondeplats i König Ludwig lauf, 46-kilometersloppet i sydtyska Oberammergau.

25-åringen har dundrat in i världseliten i långlopp den här säsongen, och befäste i och med dagens topplacering greppet om den rosa ungdomströjan. I sammandraget klättrade Impola tre placeringar och är nu åtta, bäste icke-norrman i cupen.

– Att ta ungdomströjan har varit mitt mål hela säsongen, och jag skulle vara väldigt nöjd om jag kunde ta en topp sex-plats i totalen. Där hade jag varit nu om jag haft mina 200 poäng från La Diagonela, säger Impola.

Söndagens lopp på en relativt flack bana och i tilltagande snöfall slutade med en klungspurt. Impola lyckades inte komma med i den sjumannagrupp som fick ett par sekunders lucka till övriga in på upploppet, men vann spurten där bakom.

– Jag låg och sladdade runt 20:e–30:e plats hela dagen. När tempot skruvades upp på slutet var jag inte riktigt på hugget, det svårt att positionera sig bättre eftersom det inte gick att gå ut i lössnön för att gå om. Men jag höll ändå jämna steg med täten hela vägen in och avslutade bra de sista två kilometerna, så åttondeplatsen är jag jättenöjd med, säger Impola.

– När vi provade valla och struktur på morgonen var det i ett helt annat före, och inga prognoser visade att det skulle bli snö. Men snöfallet tilltog, och på slutet var det riktig snöstorm, så det var tufft. I det läget trodde jag inte att jag skulle få ett så bra resultat. Jag fokuserade inte på placeringen över huvud taget under loppet, utan försökte bara åka så billigt som möjligt.

Efter en galen månad – och framför allt en hektisk sista veckan med Marcialonga, två SM-distanser i Ånnaboda och König Ludwig lauf på åtta dagar – reser Impola på måndagen hem till lägenheten i Torsby.

Nästa lopp i långloppsvärldscupen är Vasaloppet, den 8 mars, och fram till dess blir det träning, Västgötaloppet i Ulricehamn och Skinnarloppet i Malung.

– Nu ska jag hem och gräva ned mig i källaren igen och bara fokusera på träning för att bryta ned mig. Sedan blir den en liknande uppladdning mot Vasaloppet som jag hade mot tävlingarna nu i januari, säger Impola.

De tre tävlingarna du varit topp tio i den här säsongen har varit 35–46 kilometer. Vasaloppet är dubbelt så långt. Vad orkar du med där?

– Orken är det inga fel på. Jag har känt mig stark mot slutet av tävlingarna och vet att jag räcker till. Topp tio är målet, det är det i varje lopp. Ska jag behålla ungdomströjan och ha chans att bli topp sex totalt måste jag hålla trycket uppe.

Efter Vasaloppet avslutas långloppsvärldscupen med Birkebeinerrennet och Årefjällsloppet.

Petter Eliassen spurtade hem segern i söndagens tävling tiondelen före Tore Björseth Berdal. Tord Asle Gjerdalen trea och totalledaren Anders Aukland fyra. Jerry Ahrlin blev bäste svensk på sjätte plats.