Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framgångsrik gymnasieutbildning är grunden för jobb och försörjning

Annons

På nyåret 2007 fick vi en glödhet utmaning i knäet. Kumla hade beslutat att lämna samarbetet i Sydnärke om gymnasieskolan. Det var dystert därför att mindre kommuner behöver samarbeta för att garantera medborgarna bästa möjliga service, och i det här fallet ungdomarnas utbildning. Men den största utmaningen handlade om kommunal ekonomi.

Kumla var och är den befolkningsmässigt största och ekonomiskt mest välbeställda kommunen i Sydnärke. När Kumla inte längre var kvar i förbundet riskerade de kvarvarande tre kommunerna, Askersund, Hallsberg och Laxå att förlora 100 miljoner kronor per år. Dessa pengar fanns inte i kommunernas kassakistor.

De tre kvarvarande kommunerna gav då förbundsdirektionen i uppdrag att rädda vad som räddas kunde. Beslutet blev att gå på offensiven. Alléskolan skulle rustas och moderniseras. Programutbudet skulle utvecklas. Nationell idrottsutbildning skulle bli Sydnärkes signum. Dessutom gick vi elenergibranschen önskemål till mötes för att säkra kompetensförsörjningen för byggnation och underhåll av 400 kwh ledningsnät, där Askersund och Hallsberg är en knytpunkt i Sverige. Knottebo, på gränsen mellan Askersund och Hallsberg, blev ett av de två kompetenscentra i Sverige för att säkra branschens kompetensförsörjning.

Strategin lyckades. Utvecklingen vände! Allt fler ungdomar sökte sig till Alléskolan. Naturligtvis för vårt breda och högkvalificerade utbud. Vård- och omsorgsprogrammet, blev colleges enligt kommunerna och landstingets önskemål. På samma sätt utvecklades Teknikprogrammet och Industritekniskt program till colleges, allt enligt Teknikföretagens tydliga önskan och behov.

Alléskolans blev den gymnasieskola i Sverige som erbjöd alla ungdomar möjligheten att utöva sitt idrottsliga intresse oavsett vilket program man valt. Alléskolan blev också unik i Sverige genom att lova alla ungdomar i Sydnärke med gymnasial behörig att få sitt förstahandval uppfyllt. Det var ett löfte byggt på insikten om att får man utbilda sig inom det område man helst vill blir resultatet bäst. Vill man bli elektriker ska man inte tvingas utbilda sig till väktare. Vill man förbereda sig för universitetsstudier inom naturvetenskapen ska man inte tvingass utbilda sig till administratör inom handeln.

Detta har varit ett fantastiskt framgångskoncept. Trivsel och nöjdhetsindex har i undersökning år efter år pendlat mellan 95 – 98 procent. Antalet elever som sökt sig till Alléskolans nationella program har på tio år ökat från strax under tusen till drygt femtonhundra. Vägvalen som gjordes för tio år sedan har utvecklat gymnasieskolan i Sydnärke till ett pulserande campus – en smältdegel av utbildning, aktivitet och gemenskap.

Det går heller inte att bortse från det ekonomiska faktum att de dryga fyrtio kommuner som under dessa år skickat sina ungdomar till Alléskolan bidragit med nästan en miljard till gymnasieskolan i Sydnärke. Det är ett viktigt arv att förvalta, för ungdomarnas förkovran och för kompetensförsörjningen i regionen.

Per Eriksson

tidigare kommunstyrelseordförande i Askersund

Hans Karlsson

tidigare förbundsordförande i Sydnärkes Utbildningsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel