Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framgångsrika Örebrokören släpper skiva efter prestigeuppdragen i London

I söndags släppte Olaus Petri vocalis från Örebro skivan "Great Angelican music" i spåren av fjolårets inbjudan att sjunga i bland annat Westminster abbey. – Att vi sjunger så mycket engelsk musik beror delvis på mig, jag är ju anglofil, säger Mats Bertilsson, dirigent, i ett pressmeddelande.

Annons

I somras var Olaus Petri vocalis inbjudna att ge konserter och sjunga Evensong i både S.t Paul´s cathedral och Westminster abbey i London, två ärofyllda uppdrag som sällan ges till andra körer än katedralernas egna.

Nu följer vokalensemblen upp den resan med att släppa en skiva med Engelsk musik.

– Det är en ensemble som sjunger mycket anglikansk musik och därför kändes det naturligt att låta den musiken genomsyra skivan, säger dirigent Mats Bertilsson, i pressmeddelandet.

Han menar att den anglikanska musiktraditionen rymmer mycket bra musik av högkvalitet.

– Och det finns en noggrannhet, både vad gäller sättet att skriva och att framföra musiken, som tilltalar mig mycket.

Att man ”släppte in” en kör från Svenska kyrkan i det här sammanhanget är anmärkningsvärt

Förutom kören medverkar även Mattias Wager, domkyrkoorganist i Storkyrkan, på inspelningen.

Att sjunga evensong i S:t Paul’s cathedral och Westminster abbey är en månghundraårig tradition.

– Endast i undantagsfall kan en utvald kör från någon annan anglikansk katedral få i uppdrag att sjunga evensong. Så att man ”släppte in” en kör från Svenska kyrkan i det här sammanhanget är anmärkningsvärt och otroligt hedrande, säger Mats Bertilsson.

Men framförandena förra sommaren gick uppenbarligen bra för nu vill både S:t Paul’s cathedral och Westminster abbey att Olaus Petri vocalis återvänder.

– Vi har fått fantastiskt hjärtliga inbjudningar från båda katedralerna och vår förhoppning är att kunna återanvända. Jag hoppas vi får till det.

Olaus Petri Vocalis består av 16 sångare med hög musikalisk bildning och hör hemma i Olaus Petri församling i Örebro, där kören regelbundet medverkar i konserter och gudstjänster.