Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framstegspartiet utmanar lokalt

 
Val 2014
Visa alla artiklar

De bildades så sent som i våras men nu ställer Framstegspartiet (FRP) upp i kommunvalet i både Lindesberg och Ljusnarsberg. Äldreomsorgen och invandringspolitiken är två prioriterade frågor.

Lokalt talar sig FRP varma om de äldre. Ett förslag är en äldreavdelning med geriatrisk kompetens på den nya vårdcentralen i Lindesberg.

– De gamla ska inte behöva sitta i timmar i väntrummet, säger Inger Karlsson som i dag sitter med i Lindesbergs kommunfullmäktige som politiskt obunden men som inför valet är FRP:s andra namn på valsedeln.

– När kommunen anställer till äldreomsorg ska det vara obligatorisk kontroll av belastningsregistret. De gamla ska skyddas, fortsätter hon om äldrepolitiken.

Man vill även satsa på företagsklimatet där centralorten ska vara handelsort för bygden runt omkring. Och så måste det till fler boenden i kommunen enligt FRP.

– Det finns inga lägenheter till ungdomarna, judogymnasiet tvingas tacka nej till sökande för att det inte finns studentbostäder, säger Tommy Söderqvist, första namn på FRP:s valsedel i Lindesberg.

– Det står ständigt folk i kö för boende men så fort något blir ledigt så har Migrationsverket förtur och tar allt, fyller Inger Karlsson i.

Än finns ingen budget.

– Man får göra nya prioriteringar. Elitidrotten ska prioriteras sist, säger Inger.

Sju av FRP:s representanter

är avhoppare från SD, däribland Inger Karlsson och Tommy Söderqvist. De hänvisar sina avhopp till stridigheter inom SD men frågan är om det är någon större skillnad på politiken de driver nu.

När FRP pratar om invandringspolitiken, SD:s profilfråga, är det mycket som låter bekant.

– Vi tror att man måste ta en time-out i invandringen och börja med att integrera de som redan är här, säger Tommy.

Han och Inger tycker att resurserna i Sverige inte räcker till, att man ska hjälpa flyktingar på plats i stället och att de som kommer hit är välbeställda medan de som blir kvar i krigsdrabbade områden egentligen behöver hjälpen mer.

Är inte det samma argument som SD använder?

– Nej, vi menar att det är politikernas fel att det blivit så här. SD ger sig på invandrarna, säger Inger.

– Rasism finns inte hos oss, vi skulle vilja hjälpa alla. Men vi kan inte ta emot hur många människor som helst, då får de bo ute i skogen till slut, skjuter Tommy in.

Båda tror de att FRP och SD har ungefär samma väljare men de vill inte placera sig i förhållande till de andra partierna.

– Vi ligger inte nära något annat parti här i Lindesberg men SD har snott några av våra punkter vad gäller skolan och landsbygden, säger Tommy.