Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtiden byggs i Tångeråsa

Oron för att kyrkan skall sälja både församlingshem och bygdegård i Tångeråsa gör att flera föreningar nu startat ett projekt: Framtid Tångeråsa.

Edsbergs församling i Örebro kyrkliga samfällighet äger församlingshemmet i Tångeråsa liksom bygdegården. En rapport har tagits fram över fastighetsbeståndet i hela samfälligheten och ett beslutsunderlag till kyrkofullmäktige jobbas fram just nu. Tanken är att spara pengar genom att avyttra fastigheter som används lite.

Både bygdegården och församlingshemmet i Tångeråsa ligger i farozonen. Inga beslut är fattade ännu.

– Men jag hoppas få ett beslut om att genomföra åtgärderna i rapporten senast i juni, säger Ola Palm som är fastighetsansvarig i Örebro kyrkliga samfällighet.

Osäker framtid Visserligen arrenderar Tångeråsa bygdeförening hembygdsgården men en ny ägare skulle göra framtiden osäker menar Urban Larsson.

– De är de enda offentliga byggnaderna som finns här så vi är lite i händerna på samfälligheten, säger Urban Larsson från bygdeföreningen.

Projektet framtid Tångeråsa skall utreda om det går att hitta en lösning så att husen blir kvar. Det som ligger nära till hands för att rädda dem från att säljas till någon privatperson är att bilda en ekonomisk förening och köpa dem.

– Projektet sträcker sig inte så långt. Men är det en åsikt som finns i bygden? Kan vi mobilisera så mycket kraft? undrar Ann-Britt Hedman Karlsson, samordnare för projektet och representant för Tångeråsa sockenråd.

Tydlig signal

Via stiftelsen Cesam har projektet, som är finansierat via Lieder mellansjölandet med 30 000 kronor, fått hjälp att göra en enkät bland Tångeråsaborna. Svarsfrekvensen är 71 procent och det finns en tydlig signal om att driva arbetet vidare. Snart bjuds det in till ett rådslag i en ”inre krets” med fastighetsägarna, hembygdsföreningen, kyrkans syförening, sockenrådet, projekt Tångeråsa kyrka och dess historia samt några företagare. Rådslaget skall ske under mars/ april. Därefter kan man gå vidare med ett stormöte under april som kan avgöra hur Tångeråsaborna ställer sig till att bilda en ekonomisk förening och köpa fastigheterna.

–Det finns både fördelar och nackdelar med detta, säger Ola Palm.

– Fördelen är engagemanget i bygden. Nackdelen är att om vi i förväg bestämmer vem vi skall sälja till får vi göra en ekonomisk uppoffring. Det blir svårt att få ett fullvärde på fastigheterna.