Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidsförslag som bekräftar fördomar

Annons

Jag hör på Kulturnytt att Portugal nyligen lagt ned kulturministeriet. Det sker på grund av landets prekära ekonomiska situation. Men så värst mycket vinner man inte på att lägga ned departementet i reda pengar – kulturbudgeten har legat på ynka 0,2 procent av statsutgifterna fram till nu.

I Sverige råder som bekant andra ekonomiska villkor. Optimismen kanske inte är direkt sprudlande, även om storbankerna och flera tunga industriföretag redovisar vinster över marknadens förväntningar. Hur som helst har Moderaternas kulturkommitté tagit fram 72 framtidsförslag. De presenterades i dagarna i rapporten ”Kulturen 2020”.

Det är en sån där läsning som bekräftar alla fördomar som man kan tänkas ha om de nya Moderaternas kultursyn – och tyvärr också flera av de övriga riksdagspartierna - alltså en blandning av populism och aningslöshet.

Bland de satsningar som rapporten förordar kan nämnas dansbandsveckan i Malung, stadsvandringar i Wallander och Salanders fotspår, en sätta-Sverige-på-kartan-satsning som hittills närmast har skött sig själv. Vidare talas det om behovet av en självständig professur i ämnet kultur och hälsa samt en professur i matturism.

Allt är dock inte kopplat till arbetsbefrämjande aktiviteter, det vill säga att kulturen ses som en tillväxtmotor och där dess egenvärde på sin höjd är lika luftigt som ett cirrusmoln. På vanlig till intet förpliktande politikerprosa finns det förstås några rader om kulturskolans betydelse för det uppväxande släktet. Och som sagt något hum-hum om kultur och hälsa.

Annars är det väl tårtskandalen på Moderna som Moderaterna genom kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroths agerande närmast har att hantera. Denna tragikomiska händelse kommenteras i Expressen av Marianne Lindberg De Geer, en av de medverkande konstnärerna på KRO:s famösa 75-årsfirande och den som flitigast dokumenterade händelsen. Hennes bild av en skrattande och tårtmumsande kulturminister har synts i medier runt om i världen.

”Efter publiceringen av bilden exploderade min mejlbox och jag blev i ett slag den entreprenör som Liljeroth efterlyst. Efter det har varje dag gått åt till att skriva fakturor som jag skickat runt hela världen,” skriver Marianne Lindberg De Geer.

Ska man skratta eller gråta – eller bådadera?

Annons