Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från årsskiftet: Nu kan doktorn komma hem till dig

Vid årsskiftet gör sjukvården helt om - i stället för att de gamla svårast sjuka ska åka till sjukhuset kommer läkare och sjuksköterska att göra hembesök.

Att bli gammal kan innebära att drabbas av flera sjukdomar samtidigt. Hjärtproblem, rester efter en stroke och på samma gång diabetes är inte en helt ovanlig kombination. – Tanken är att den som är gammal och skör ska slippa åka fram och tillbaka till sjukhuset, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S) regionstyrelsens ordförande.

Mobilt team kallas satsningen och den kommer att starta från årsskiftet. Snart kommer rekryteringen av läkare, sjuksköterska och medicinsk vårdadministratör att sätta igång. Teamet ska hjälpa ett 20-tal patienter i Örebro kommun. Urvalet sker främst utifrån medicinska bedömningar.

Sjukvårdspolitikerna har andra mobila team på gång också. Det finns planer på ett rehabiliteringsteam som ska hjälpa den som drabbats av stroke att öva upp sig igen. Ett mobilt team för vård i livets slutskede finns redan.

Det mobila teamet som vänder sig till äldre är ett samarbete med Örebro kommun och drivs som ett tre-årigt projekt. Slår det väl ut är sjukvårdspolitikerna beredda att gå vidare. Då kan fler kommuner i länet få mobila team.

Läkarbilar har funnits från tid till annan inom länets sjukvård. Modellen som nu startar vid årsskiftet är hämtad från regionen Västra Götaland, närmare bestämt det sjukvårdsområde där som kallas Västra Skaraborg. När sjukvårdspersonalen kom hem till den sjuka sänktes antalet vårddagar med över nittio procent, visar erfarenheterna från Västra Skaraborg.

Idén till mobilt team had e den politiska oppositionen med i sitt budgetförslag för i år, påpekar oppositionsledaren Ola Karlsson (m) i ett pressmeddelande:– Vi är glada över att den styrande (S)-majoriteten uppmärksammat vårt förslag om att införa mobila team för äldre, som vi hade i vårt budgetförslag för 2016. – Flera andra regioner och landsting har provat liknande lösningar och vi är glada att vårt förslag om mobila team för äldre nu blir verklighet i Region Örebro län, kommenterar Anna Ågerfalk (L) i samma pressmeddelande.