Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från byalag tillriksdagsparti?

Det började med ett byalag i Ställberg för drygt tio år sedan. Nu sitter 19 damer och herrar i Ställbergs Folkets hus med den högtflygande planen att ta sig in i riksdagen med Landsbygdsdemokraterna.

Byalaget har blivit riksdagskandidat. De första stapplande stegen tas i helgen när partiets första landsbygdsmöte går av stapeln.

Att man samlas i Ställberg beror på Anders Carlsson, egen företagare på orten. Han drog igång byalaget för att samla kraft mot de då aktuella planerna att lägga ner skolan i Ställberg.

Har gett bygden kraftByalaget finns fortfarande men skolan är nedlagd, liksom affären. Anders Carlsson tycker ändå att byalaget givit bygden kraft och han själv fick blodad tand för politiken.

– Jag hade egentligen tankar på ett riksdagsparti från första början, säger han. Men först nu har tiden blivit mogen.

För två år sedan satte IT-företagaren upp en hemsida för det blivande partiet. Han fick kontakt med några likasinnade, Ola Berg, deltidsbrandman i Sysslebäck och Rune Werf, polis från Älvdalen.

En januaridag i år träffades ett gäng hemma hos Anders Carlsson i akt och mening att bilda ett riksdagsparti.

1 700 sympatisörer– Det hade skrivits en artikel om oss i Upsala Nya Tidning, berättar han. När jag var inne på vår hemsida såg jag att vi haft 24 besök. Nu kör vi, sa jag till de andra.

Och nu är bollen i rullning.

– Vi har 1 700 sympatisörer, säger Rune Werf, så många skrev under vårt namnupprop inför registreringen.

Men medlemmarna är ett blygsamt 100-tal, och det är ett stort problem. Ola Berg gör ett överslag: Det finns 5 000 vallokaler dit partiets valsedlar ska distribueras.

– Säg att varje valarbetare klarar fem lokaler. Då behöver vi tusen frivilliga, säger Ola Berg till de 18 medlemmarna i lokalen.

Lång väg att vandra med andra ord.

Pengar ett krux

Pengarna är ett annat krux. Partiet har i princip inte ett öre och inga bidrag. Att trycka valsedlar kostar uppemot 90 000 kronor, pengar som partiet måste låna av medlemmar, säger Rune Werf.

– Chanserna att ta sig in i riksdagen? Om vi inte känt att det ligger inom räckhåll hade vi aldrig dragit igång det här, säger Ola Berg.

Landsbygdsdemokraterna slåss för en levande landsbygd, vill slå vakt om nödvändig service, satsning på infrastruktur och en rättvisare fördelning av resurserna, bland annat genom en lokal beskattning av skog, mineraler och elkraft.

Partiet vill också decimera rovdjursstammarna genom friare jakt och inhägnad av alla vargar.