Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från Gagnef till Guldbollen

Att hålla fokus på det man gör i stunden är viktigt för att nå bra resultat. Om detta berättade elitfotbollsspelaren Sven ”Dala” Dahlkvist på Kyrkans hus i Fjugesta.

Annons

Han var en timme försenad på grund av ett missförstånd, men den som väntar på något gott ...

Knista församling inledde vårens dagledigträffar med Sven ”Dala” Dahlkvist från Örebro, före detta AIK och ÖSK-spelare, landslagsman, ÖSK-tränare och vinnare av Guldbollen 1984. Den hade han med sig för att visa upp. Men han går sällan på fotbollsmatcher nu för tiden. Däremot är han oerhört intresserad av vad som händer vid sidan av planen, för hur tränaren agerar i laget är viktigt, liksom hur spelarna pratar med varandra.

– Det är viktigt att jobba med de individuella bitarna, känslan för varje individ. Och att lita på tränaren är viktig, säger han.

Viktiga signaler

De signaler som tränare och spelare sänder ut efter matcherna har stor betydelse för lagets framgång. ”Dala” framhåller fotbollens Tommy Söderberg och ”Svennis”, liksom handbollens Bengt Johansson som exempel på tränare som låter spelarna ”göra jobbet” genom att prata med varandra.

”Dala” berättade också om sin uppväxt som prästson i Borlänge, Mockfjärd. Han blev tidigt idrottsintresserad och spelade fotboll på rasterna i skolan.

– Jag gjorde allt för att slippa läsa, säger han och skrattar.

Fotbollsintresset ledde till klivet från division 6-laget Gagnef till elitlaget AIK i Stockholm där han som 19-åring upptäckte att fotbollen faktiskt var på ”liv och död”.

– Jag fick bo i Kurre Hamrins gamla lägenhet och jobbade på Folksam, säger han.

Guldboll 1984Han stannade i AIK i tolv år, var lagkapten där och landslagsman i 39 matcher mellan åren 1979 och 1985. 1984 fick han Guldbollen och var mittback i ÖSK i fem år och sedan var klubbdirektör samt tränare i sju år.

I dag arbetar Sven ”Dala” Dahlkvist som regionchef på Sensus studieförbund, bland annat med arbetsmiljöfrågor inom företag. Han föreläser och jobbar mycket med att skapa målbilder och vikten av att vara fokuserad på det som skall göras.

– Det gäller att fylla ”påsen” med positiva tankar och koncentrera sig på dem.