Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Från Springare till Trump: Hur en ensam individs sanning blev bilden av Sverige

 
Peter Springares inlägg på Facebook
Visa alla artiklar

I Michigan och Kentucky kommer det om några år att stå lärare framför sina skolklasser, för att undervisa i källkritik. De kommer att sträcka sig efter en världskarta och peka mot en liten, liten prick i mitten av ett avlångt land i norra Europa. Och så kommer de att säga: ”det här ungar, är Örebro.” ”Det var här som allt började”.

Ungefär så här kommer det sedan att låta: En polisutredare i en småstad i Sverige, pekar ut invandrare som överrepresenterade i brottsstatistiken och får det att låta som en nationell trend. I inlägg på sin privata Facebook redogör polismannen, som har lång erfarenhet av yrket, för de grova brott som dimper ner på hans skrivbord varje dag. Han får genast mothugg av så väl andra kollegor inom Polisen som åklagare, kriminologer och en ovanligt enad journalistkår – som alla påpekar att polismannen målar upp en felaktig och hårdvinklad bild av Sverige. Det finns gott om statistik och empiri som nyanserar polismannens personliga uppfattningar och erfarenheter.

En ensam individs sanning har med varje steg i processen allt mer ändrat skepnad till en allmän sanning om Sverige.

Men skadan är redan skedd. Polismannen hyllas av många som en hjälte och hans uttalanden sprids som löpeld i sociala medier. Först mellan de svenska radhuslängorna men snart också inom högerextrema och nynazistiska grupper, som rider på den främlingsfientliga vågen. Från Örebro vidare till Dalarna och Sundsvall och snart också till de nordiska grannländerna och vidare ut i de högerextrema förgreningarna i Europa – nyheten om den modiga polismannen som vågar säga ”sanningen” om invandringen blir viral. Och plötsligt står ingen mindre än USA:s president, ledaren för den fria världen, och pratar om lilla landet Sverige på bästa sändningstid.

Varifrån har Donald J. Trump fått sina uppgifter, om att det skulle ha ägt rum en attack i Sverige? Fox News. Den amerikanska tevekanalen med fruktansvärt dåligt och oseriöst rykte om sig i USA. President Trump skriver själv på Twitter att han har sett ett inslag på Fox, om den ökande kriminaliteten i Sverige till följd av landets invandring (där två svenska poliser i efterhand säger sig ha felciterats). När Trump senare kritiseras för sina falska uppgifter om Sverige är det samma Fox News som rycker ut till presidentens försvar. Och hur gör de det?

Nyheten om den modiga polismannen som vågar säga ”sanningen” blir viral

Jo, ikväll (20/2) publicerade Fox News en lång artikel av Cody Derespina om – ja, en polisman från Örebro. Peter Springares inlägg är numer översatta på engelska och publicerade på en mer eller mindre legitim (det beror på vem man frågar) mediesajt med mångmiljonpublik och enorm internationell spridning. En ensam individs sanning har med varje steg i processen, från Örebro till Washington, vunnit legitimitet och allt mer ändrat skepnad till en allmän sanning om Sverige.

I Texas och Ohio, Kumla och Flen, kommer det om några år att kunna stå lektorer i fullsatta undervisningssalar och tala om en framgångssaga; i hur desinformation och myter kan spridas som ringar på vattnet– om vi bara låter dem.