Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frank ska klara klassikern - på 24 timmar

För många motionärer är målet att genomföra En svensk klassiker någon gång i livet. Frank Kiereck, 48, från Glanshammar ska avverka alla fyra loppen – på 24 timmar.

Annons

Vad sägs om att först simma 3 000 meter, för att sedan dra på rullskidorna och avverka nio mil, därefter cykla 30 mil, bara för att hoppa av cykeln och avsluta med tre mils löpning?

Frank Kiereck och fem kamrater tycker att det låter som en alldeles utmärkt sysselsättning mellan fredag och lördag.

– Vad jag vet har ingen klarat av det här tidigare, men någon gång ska ju vara den första, säger Frank och ler med hela ansiktet.

I Karlslundsspåret putsar han dagarna före mastodontprovet formen på det som är hans akilleshäl – löpningen.

– Jag tävlar i både längdskidor och cykel, så de grenarna bekymrar mig inte. Och simma tre kilometer klarar ju alla. Men löpningen gör mig faktiskt lite oroad.

Vänta lite nu – vaddå ”simma tre kilometer klarar ju alla”. Det är nog inte helt sant?

– Jag menar om man tränar någorlunda ofta. Då grejar man nog det. Idén med det här loppet är att se om vi som vanliga motionärer klarar av utmaningen.

Nu är du där igen: ”Vanliga motionärer”. Hur ofta tränar du, menar du?

– Det blir skidor och cykel mellan 550 och 600 timmar om året skulle jag gissa. 60-65 timmar i månaden under högsäsongen. Okej, det är väl kanske inte som genomsnittet för motionärer, men det har ju blivit alltmer populärt att genomföra extrema lopp och det här är vår grej.

Bakom 24-timmarsloppet ligger ex-örebroaren Fredrik Erixon, reklamman i Stockholm med konditionsidrottande som intresse.

– Jag och ”Exon” har tävlat mot varandra i längdskidor i flera år och när han skulle sätta ihop ett team för att genomföra det här loppet fick jag en förfrågan om att vara med, säger Frank.

Starten går i det ordinarie Vansbrosimmet i morgon eftermiddag. Skillnaden mellan övriga simdeltagare och Frank och kompani, är att de senare bara har påbörjat sin utmaning när de är i land igen.

Tanken är att alla sex deltagarna i loppet – förutom Frank och Fredrik Erixon också fyra konditionsidrottare från Stockholm – ska gå i mål samtidigt på lördag eftermiddag.

– Vi har planerat loppet väldigt noga tidsmässigt, så att det ska fungera. Vi kommer att hålla ihop så länge det går, men under löpningen gissar jag att fältet spricker upp. De som är framme vid målet först väntar in övriga, helt enkelt.

Konditionen lär inte sätta stopp för någon av deltagarna, enligt Frank. Enda orosmolnet handlar om skador, en allvarlig muskelbristning under den avslutande löpningen exempelvis.

– Om någon måste bryta så får vi lämna den personen bakom oss. Men håller vi tidsschemat som tänkt kan det finnas utrymme för att ta sig runt Lidingöloppet gående, i värsta fall.

Hur undviker man kramp?

– Jag häller en tesked salt i varje flaska sportdryck. Det smakar ju inget vidare, men jag får inte en tillstymmelse till kramp i alla fall.

Som många andra idrottsintresserade sysslade Frank Kiereck med fotboll och bandy som ung, bytte senare till motocross och golf – men ägnar sig sedan några år tillbaka helt åt konditionsidrotterna cykel och längdskidor, där han hör till eliten på veteransidan. Vasaloppet och Vätternrundan har han avverkat ett femtontal gånger båda två, den senare med en rekordtid på 7,34, vilket innebär en placering bland de 100 bästa.

Det är drygt 20 år sedan han genomförde En svensk klassiker på ett mer normalt vis och 2007 deltog han i det extrema cykelloppet Paris-Brest-Paris, en nätt sträcka på 120 mil och som tar lite styvt 65 timmar att klara av utan att stanna.

Bakom de många långloppen ligger otaliga, mindre glamorösa, träningskvällar.

– Det är inte jättekul att hoppa på cykeln en regnig och mörk oktoberkväll, när man vet att man ska vara ute i tre timmar. Men det är ju nu man får chansen att njuta.

Till vardags är Frank testare hos Atlas Copco. Tillsammans med kolleger provkör han nya borrar och maskiner i den gamla gruvan i Kvarntorp, granne med trappan på Kvarntorpshögen, ett populärt träningstillhåll för många motionärer.

– Trappan? Den är alldeles för kort. Det tar ju bara tre minuter att springa ända upp till toppen på högen. När jag backtränar vill jag åtminstone ha det dubbla, så jag brukar springa upp för södra backen i Storstenshöjden. Det ger lite mer.

Jodå, ”vanlig motionär” var det ja ...

Hemma i Glanshammar lever han med hustrun Petra och döttrarna Malin, 21, och Lina, 19.

Heltidsjobb och 600 timmar träning om året. Hur fungerar det rent socialt?

– Väldigt bra faktiskt. Petra och tjejerna driver en hästverksamhet hemma och ägnar mycket tid åt den. Fast det är klart att det här bygger ju på att jag har en förstående familj.

Så går det till

Frank Kiereck ingår i Team 423 tillsammans med arrangören och ex-örebroaren Fredrik Erixon. Övriga deltagare är stockholmarna Mikael Mattsson, Jonas Albäck, Magnus Nygren och Anders Eriksson.

1.

Så här ser schemat med En svensk klassiker på under 24 timmar ut för gruppen:Start i Vansbro fredag kl 16.30, då starten för Vansbrosimmet går. Tre kilometers simning väntar. Beräknad tid: 1,5 timmar.

2. Byte till rullskidor ungefär klockan 18.00. Nio mil, motsvarande Vasaloppet, avverkas i form av en tur till Borlänge. Beräknad tid: 4,5 timmar.

3. Byte till cykel i Borlänge. Därefter cykling till Lidingö. En sträcka, inklusive omvägar, på 30 mil, alltså motsvarande Vättern runt. Beräknad tid: 10 timmar.

4. Byte till löparutrustning vid den ordinarie startplatsen för Lidingöloppet, som är tre mil långt. Beräknad tid: 6 timmar.