Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frankrike intog staden

Girlanger i blått, vitt och rött pryder staden. På butikspersonal sitter mustascher, baskrar och eleganta kjolar. – Merci beaucoup! och några andra fraser hörs i Torgparken. Det är Frankrikes nationaldag och för en dag har Askersund blivit franskt.

Annons

I år är det 200 år sedan fransmannen Jean Baptiste Bernadotte, som sedan blev Karl XIV Johan, valdes till svensk tronföljare i Örebro. Det uppmärksammas av jubileet Örebro 2010, men Askersund har också all anledning att fira. Jean Baptiste ägde Stjernsunds slott under en period och vistades mycket i området.

Demokrati och frihet

– Sedan stod han mycket för demokrati och frihet också, så det tycker vi är viktigt att uppmärksamma, poängterar Maria Säfverblad från turistbyrån. Hon menar också att man också kan lära sig om Sveriges historia genom ett sådant här arrangemang.

För dagen har hon fullt upp att servera petit-chouxer och ”svensk champagne”, Champis. I basker och randig tröja utbyter hon några korta franska fraser med besökarna under tiden. Det är inga problem för Elsa Andrés som går i fransk skola i Spanien. Hon tycker bakverken smakar glass.

– Att fira nationaldagen är ett kul initiativ och vi passade därför på att besöka Askersund just i dag. Min man är född i Frankrike, men vi bor i Spanien och där är vi vana med folkfester, berättar mamma Anna Klemetz, som egentligen är från Kumla.

Fransk stil

Initiativtagare till evenemanget är köpmannaföreningen Askersund i centrum, som samarbetat med kommunen och turistbyrån.

Butiker och handeln har en viktig roll i dagens firande. Skyltningen och klädsel har antagit fransk stil. På trappan till Ståhlbergs ur och guld försöker Janne Otterborn vänja sig med sin utstyrsel, en guldig dräkt inspirerat av modet från Jean Baptistes tid.

– Det skapar i alla fall munterhet, skratt och uppskattning, säger Janne. Och när några kunder kommer in och berömmer honom för kostymen verkar han ganska nöjd.

Annons