Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frebran mörkade brev om Conventumbråket

Landshövding Rose-Marie Frebran mörkade ett brev om bråket på Conventum.
I stället för att offentliggöra brevet skickade hon det till ÖSK:s styrelsemedlemmar.
– Det framstår som synnerligen utstuderat, så här får man inte göra, säger grundlagsexperten Nils Funcke.

NA berättade i går att ÖSK bytt vaktbolag efter att klubbens storsponsor och styrelsemedlem Jan Folke hamnat i bråk med en vakt. Vakten jobbade för bolaget Citybevakning som skött säkerheten på Behrn arena.

Den 21 januari fick landshövding Rose-Marie Frebran ett brev som skickades både till länsstyrelsen och till hennes privata mejl. Brevet var skrivet av en anhörig till en av Citybevaknings vakter. Brevskrivaren frågar bland annat vad landshövdingen som aktivt jobbar för nykterhetsfrågor anser om händelsen.

Men i stället för att diarieföra handlingen skickade Frebran den vidare till styrelsemedlemmar i ÖSK. Frebran skrev även ett kort svar till brevskrivaren den 27 januari där hon säger att hon ska sätta sig in i ärendet. Först den 1 februari registrerades brevet i länsstyrelsens diarium och blev tillgängligt för allmänheten. Då hade det gått elva dagar.

Nils Funcke, utredningssekreterare på Yttrandefrihetskommittén och expert på offentlighetsprincipen, anser att Frebran agerat helt fel.

– Man får inte vänta med att offentliggöra uppgifterna, det ska i princip göras samma dag.

– Och det spelar ingen som helst roll vilken adress det skickas till. Har brevet någonting att göra med hennes roll som landshövding är det offentligt och ska diarieföras, säger Nils Funcke.

Landshövdingen kan inte ange någon orsak till varför det tog så lång tid att diarieföra handlingen.

– Nej, jag har ingen direkt förklaring, men det är klart att det dröjde för länge. Vi får se över våra rutiner när det gäller diarieföring, förklarar Rose-Marie Frebran.

Hon hävdar att brevet egentligen inte är ett ärende för länsstyrelsen eftersom det rör ÖSK. Men Frebran valde ändå att registrera handlingen eftersom hon annars kunde ha anklagats för att ha mörkat ärendet.

Hon anser att brevet inte hade med hennes roll som landshövding att göra eftersom hon fick det till sin privata mejladress. Därför spred hon det vidare till flera personer inom ÖSK, bland annat Jan Folke. Frebran kan inte säga när det skedde, mer än att det var kort efter att brevet tagits emot.

NA fick efter en del turer ta del av brevet, men länsstyrelsen nekade först att lämna ut det. Det berodde på att brottsundersökningen kunde skadas. Men till skillnad från den myndighet hon är chef över tänkte Rose-Marie Frebran aldrig på om polisens arbete kunde påverkas.

– Vilken privatperson gör en sekretessprövning? frågar hon retoriskt.

Du skiljer alltså på myndigheten och dig själv som privatperson även om det är samma brev?

– Jag kan inte hjälpa att hon skickar på två adresser och blandar ihop saker, säger Frebran.

Nils Funcke anser däremot att Frebran gjorde fel som skickade brevet till ÖSK. Eftersom brevet ansågs hemligt när NA frågade efter det borde samma bedömning ha gällt när landshövdingen skickade det vidare.

– Det framstår som att hon brutit mot sekretessreglerna och begått ett tjänstefel, säger Funcke.

Läs mer: Först var brevet hemligt