Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik Federley: EU:s upphovsrättsdirektiv hindrar utvecklingen

Annons

Svar: Söndagen den 31 mars skrevs en ledartext i Nerikes Allehanda med rubriken ”Lugn, du kan surfa på nätet även i fortsättningen”, en text som var kritisk till bland annat min kritik mot utformningen av EU:s nya upphovsrättsdirektiv. Den absolut viktigaste saken som texten helt lämnar obesvarad är: vad som egentligen blir bättre med den nya upphovsrättslagstiftningen, så som beslutet var fattat?

Självklart kommer man kunna fortsätta mejla och surfa som tidigare. Men problemet är att EU nu har antagit en lagstiftning som utgår från att internet är en del av den analoga världen. Genom godkännandet av de så kallade artikel 11 och 13 i lagförslaget så går man de gigantiska mediebolagens och de stora internetplattformarna vägar medan nya och mindre plattformar får det tufft. Makt koncentreras och i slutänden är det nog bara stora bolag som gynnas istället för kulturarbetare och artister. Dessa artiklar går emot internets ekosystem, som i dag är uppbyggt på ett aktivt deltagande från användare. Användare delar sina texter, sprider sina foton, laddar upp sin musik och skapar kunskap. Självklart måste allt som sprids vara upphovsrättsenligt. Problemet är att i upphovsrättsdirektivet ställs fundamentala principer om kunskapsdelning på ända.

Visst ska upphovsrättsinnehavare få rättvist betalt, men det får inte göras med en oförståelse över hur den digitala världen faktiskt fungerar.

Beslutet försämrar för teknisk utveckling, det försämrar för delning av bland annat nyhetsartiklar och är i grund och botten en förstörelse av det internet vi känner i dag. Visst ska upphovsrättsinnehavare få rättvist betalt, men det får inte göras med en oförståelse över hur den digitala världen faktiskt fungerar. Att översätta analog lagstiftning i princip rakt av till den digitala sektorn funkar helt enkelt inte. Det kommer innebära att EU faller bakom. EU har fått en släng av ”farfarssyndromet” – där man är nöjd med det som varit och försöker med hull och hår behålla det, men gör inget för att förbereda för den moderna samhällsutvecklingen. Det är precis så som EU hamnar bakom, inte minst på nätet.

Fredrik Federley

Centerpartiet, EU-parlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons