Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fremskrittspartiet - ett bredare parti än SD

Norges nya statsminister Erna Solberg tänker ta med det främlingsfientliga Fremskrittspartiet i regeringen.

Nu ska vi också nyansera bilden. Det finns tydliga skillnader mellan Sverigedemokraterna och Fremskrittspartiet.

Sverigedemokraternas rötter är nazismen. Antisemitismen och hatet mot människor av ”fel” ras har bytts ut mot islamofobi. I Sverigedemokraternas värld kan de flesta samhällsproblem lösas med minskad invandring. Visst har partiet en politik också i andra frågor. Men det är mest en dekoration. Utan sitt krav på en mer restriktiv invandringspolitik blir Sverigedemokraterna ett meningslöst parti.

Fremskrittspartiet uppstod i början av 70-talet som ett skattesänkarparti, under namnet Anders Langes parti. Företrädare för Fremskrittspartiet vill inte ta i Sverigedemokraterna ens med tång. Både Fremskrittspartiets partiledare Siv Jensen och den blivande statsministern Erna Solberg tycker att en jämförelse med Ny demokrati är mer relevant, om vi ska tro vad de säger till tidningen Expressen.

Ny demokrati poppade upp som gubben i lådan inför valet 1991 – och upplöstes av inre splittring efter att ha åkt ur riksdagen tre år senare.

Det finns utan tvekan beröringspunkter mellan Fremskrittspartiet och Sverigedemokraterna. Den migrationspolitik som Fremskrittspartiet presenterade inför valet är inspirerad av en islamfientlig tankesmedja, som står partiet nära.

Men vilket inflytande får Fremskrittspartiet i den nya norska regeringen? Det är inte givet att partiet får inflytande över invandringspolitiken. Fremskrittspartiet försvagades kraftigt i valet. Två av de framtida koalitionspartierna, det liberala Venstre och Kristelig folkeparti, står långt från Fremskrittspartiets politik. Eftersom Fremskrittspartiets har en bredare politisk bas än Sverigedemokraterna, skulle statsminister Erna Solberg kunna ge partiet något annat. Men att ta in ett populistiskt parti i en regering är alltid problematiskt.