Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frida Altskog ställer ut nubbkonst i Nora

Nu ställer konstnären Frida Altskog ut sin nubbkonst i konsthallen på biblioteket. Hon klipper och viker små bitar av tidningen, nubbar fast och gör konstverk av.

Annons

Hundratals små pappersbitar och nubbar bildar varje konstverk. Frida Altskog från Askersund gjorde sin första nubbkonst 2005, efter att ha fått inspiration av en annan konstnär som använde tyg. Nu ställer hon för första gången ut i Nora.

– Det är Nerikes Allehanda jag använder, klipper ut fyrkanter fyra gånger fyra centimeter och viker som små kuvert, och spikar sen fast dem med nubb på en spånskiva, berättar Frida.

I början var det pappersbitar med bara text och rubriker på, berättar hon. Men numera använder hon också papper med färg, som annonser, bilder och liknande. Hon sorterar pappret efter färger och nubbar fast bitarna så de bildar motiv och mönster. Och ibland har det hänt att betraktare känner igen något i tavlorna.

– En hittade sitt ansikte i en tavla, "men där är ju jag", så det kan hända också, berättar Frida.

Det ligger förstås mycket jobb bakom varje tavla. Bara på en av de mindre tavlorna går det uppemot 500 nubbar och pappersbitar.

– Det tar tid, men det gillar jag, förklarar Frida.

Hon har bland annat varit med på ”Norra Vätterns konstrunda", något hon planerar att vara med på 2017 också. Hon har en hemsida och från september även en egen ateljé i Askersund.

Någon koppling till Nora har Frida däremot inte sedan tidigare – förutom att ha sprungit Norasjön runt. Det var kommunen kultursekreterare Elin Sörman som fick upp ögonen för Frida på en konstrunda och bjöd in henne att ställa ut i Nora.

– Hon har en teknik som hon är helt ensam om, och det är det som gör hennes konst så intressant. Det är fascinerande hur hon kan få fram motiv ur lite vikta tidningspapper, förklarar Elin Sörman.

Utställningen har vernissage lördag 10 december och pågår till 14 januari.