Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frida brinner för de små skolorna

 
Val 2014
Visa alla artiklar

För Frida Eriksson blev engagemanget i barnens skola starten för att bli politiker. I dag står hon som tvåa på Centerpartiets lista i Laxå kommun.

Finnerödja. För bara något år sedan var Frida Eriksson inte alls speciellt insatt i frågor om kommunalpolitik. Men engagemanget för skolan, som hon själv har gått i, ledde vidare.

– Vi är en föräldragrupp som träffade väldigt många politiker. Vi märkte att många verkligen lyssnade. Det är så lätt att sitta hemma och tycka saker, men för att det ska hända något kanske man ska engagera sig själv också, säger Frida.

Efter att ha läst in sig på alla de olika politiska partierna i kommunen, var Centerpartiet det parti som Frida kände sig mest hemma i.

– Jag vill jobba vidare för skolan, och också för kommunens ytterområden. Att kunna se helheten, hela kommunen ska finnas med.

Hur ska Laxå kommun få en budget i balans?

– Som det ser ut är den skapligt i balans nu, men det behövs mer pengar till att betala lån. På sikt behöver vi fler kommuninvånare, och för att få det borde kommunen kunna erbjuda vägar till utbildning inom bristyrken, som till exempel i Hallsberg, där det finns en lokförarutbildning. Tillgång på bostäder är också viktig – och det ska inte behöva kosta lika mycket att hyra en lägenhet i Laxå kommun som inne i Örebro.

Besparingarna inom kommunen har gått för långt och har blivit en negativ spiral.

– Till slut finns inte mer att spara på. En kommun måste också våga satsa. Det är egentligen samma som med privatekonomi, ibland behövs större investeringar för att komma vidare.

Hur ser du på kommunens landsortsskolor?

– Att det finns skolor i ytterområdena är viktigt för kommunen och för de familjer som väljer att bosätta sig här. Elevantalet styr, men så länge det finns elever, så ska det finnas en skola. I Finnerödja har skolan nästan 100 elever, och klass 6 kan med fördel flyttas tillbaka hit. Om landsortsskolorna finns kvar slipper många barn den långa restid det innebär att åka till centralorten. Och här får barn vara barn. Det är tryggt att bo här och barnen har alltid varandra.

Vad väger tyngst, naturområden eller vindkraft?

– Svårt att säga, olika från fall till fall. Jag är inte emot vindkraft om den hamnar på rätt ställe, men det får inte förstöra ett naturområde, vilket det ibland kan göra.

Hur ska Laxås centrum utvecklas?

– Det har blivit fint vid torget nu. Det hade varit fint med ett kafé, så man kunde fika i centrum, och ytterligare en mataffär. Kommunen behöver vara tillmötesgående för nya affärsidkare och företag. Bra villkor för att hyra lokaler som står tomma kunde locka nya hyresgäster.

Fakta

Namn: Frida Eriksson

Bor: Finnerödja

Ålder: 36 år

Gör: Jobbar på fabriken Talent Plastics i Laxå och driver en salong som utför fotvård och ansiktsbehandlingar.

Familj: Man och två barn, 12 och 9 år.

Fritidsintressen: Umgås med familjen och träna zumba.