Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friidrotten får ingen plats i Örebro

Till Örebros politiker:

Nu under sommaren meddelades det från kommunen att man säger nej till att göra en förstudie om att bygga en idrottsplats i anslutning till Tybblelundshallen. Det blev resultatet av 8 års förhandling mellan kommunen och KFUM Örebro Friidrott. Istället för en ny idrottsplats hävdar kommunen att man ska fortsätta att hyra GIH av Akademiska Hus. Trots att kommunen, universitetet och klubben hela tiden varit överens om att GIH inte kommer att någonsin duga som tävlingsarena. Efter omfattande ombyggnad och nyinvesteringar i flermiljonsklassen kanske den kan duga som träningsarena. 

Friidrottens olika grenar är grunden för de flesta andra idrotter och finns över hela jorden.

Friidrotten är en av våra mest jämställda idrotter där idrottare av alla kategorier tränar och tävlar tillsammans. Pojkar och flickor, kvinnor och män, ursvenskar och nyanlända,  och de med olika funktionsvariabler tränar samtidigt och upplever gemenskap tillsammans. Friidrottens olika grenar är grunden för de flesta andra idrotter och finns över hela jorden. Det som verkligen kommit starkt på senare tid är veteranidrott där man lever efter devisen Friidrott för alla, alltid. Stockholms landsting tycker det är viktigt för att få äldre att röra på sig högt upp i åldern, man stöttar därför veteranfriidrotten i Stockholm med årliga bidrag i flermiljonsklassen.

Det finns knappast någon idrott som möter verkligheten och krav från samhället som vi gör.

Här i Örebro har också vi startat veterangrupp dock utan något som helst bidrag från det offentliga. Vi har träningsgrupper som tävlar i racerunning, vi har barn med såväl mentala som fysiska funktionshinder. Vi har flera dövidrottare som ingår i vanliga träningsgrupper. Vi har ensamkommande och andra utlandsfödda och vi har fler flickor än pojkar som tränar i våra grupper.  Vi har sådana som idrottar för motionens eller den gemenskap träningen ger likväl som aktiva som tillhör den yppersta svenska eliten, samtliga tränar vid samma tidpunkter. Det finns knappast någon idrott som möter verkligheten och krav från samhället som vi gör. När tävlingar arrangeras runt om i världen förekommer ingen huliganism, knappast ens poliser vid stora internationella mästerskap, alla oavsett nationalitet sitter tillsammans och hejar.  

Vi har haft vår verksamhet under utomhussäsongen förlagd till Universitetet där kommunen hyrt anläggningen, initialt som en tillfällig lösning medan man bestämde var den nya idrottsplatsen skulle ligga.

I dagens Sverige byggs det nya idrottsplatser för friidrott, städer som Södertälje, Norrköping, Uppsala och Karlstad med flera. Överallt i landet förstår kommunföreträdare nyttan av att satsa på ovan beskrivna idrott. Här i Örebro har kommunen inte haft en kommunal idrottsplats sedan 1973 alltså i snart femtio år. Vi har haft vår verksamhet under utomhussäsongen förlagd till Universitetet där kommunen hyrt anläggningen, initialt som en tillfällig lösning medan man bestämde var den nya idrottsplatsen skulle ligga. En gång under alla år har vi kunnat ta entré vid en tävling och det var när klubben arrangerade SM 1983. Då byggdes tillfälliga läktare genom dåvarande idrottsstyrelsens försorg. Vilka idrottsklubbar i vilken idrott som helst är nöjd med att arrangera en tävling där man kan visa verksamheten för betalande publik en gång på femtio år? 

Att förlägga en ny idrottsplats vid hallen ger ju ofantliga samordningsfördelar

 I debatten som följde efter kommunens nej till att genomföra en förstudie påstod företrädare för kommunen att man nyligen satsat så mycket på friidrotten. Att den tidigare majoriteten var tvungen att bygga en ny hall berodde på att man tog bort gamla mässhallen när man byggde Conventum. Vi i klubben hade representanter med i diskussion och planering av hallen och vi fick också ett avtal med kommunen att vi kan driva hallen med egen betald personal. Det har tydligt varit väldigt lyckat och hallen används alltjämt som ett gott exempel av kommunen när besök görs i Örebro. Hallen stod klar i november 2010 och ser i stort ny ut fortfarande tack vare den omsorg och kärlek som ligger bakom skötseln av hallen. Självklart vill vi att en ny utearena vid Tybblelund ska skötas av oss med liknande premisser som vi har för hallen. Att förlägga en ny idrottsplats vid hallen ger ju ofantliga samordningsfördelar. Bland annat finns ju omklädningsrum i hallen och utrustning som kan användas både ute och inne. Stor fördel också för den omfatttande skoluthyrning som redan i dag sker i inomhushallen där skolbarn också kan ha friluftsdagar där man inte är väderberoende.  Regnar det ute på friluftsdagen så kan man vara inomhus i stället.  

Kort sagt det finns behov där som kunde ligga till grund för att finansiera en ny modern idrottsplats som Örebro så väl behöver.  

Företrädare för samtliga partier i kommunfullmäktige gav oss sitt stöd vid valstugorna innan valet, man får ju hoppas att de tycker likadant nu efter valet. Eftersom man hela tiden skyller på sin dåliga ekonomi så kan vi lätt konstatera att vi idag inte vet vad en ny idrottsplats skulle kosta. Det är ju bland annat det en förstudie skulle ge svar på. Vi i klubben har också föreslagit att man kan bygga kommersiella verksamheter på bortsidan i samband med ett läktarbygge. Området runt Tybblelund är ju nytt och expansivt. Där saknas i dag vårdcentral, folktandvård, närbutik och framförallt kanske boende för tillfälliga studenter, lärare och liknande. Kort sagt det finns behov där som kunde ligga till grund för att finansiera en ny modern idrottsplats som Örebro så väl behöver. 

Vår kommun är den enda större kommunen i hela EU-området som saknar en kommunal idrottsplats. Som vi skrivit tidigare har vi omfattande verksamhet, men vi är inte ensamma. Det finns flera olika klubbar som idag bedriver friidrottsverksamhet i kommunen. Sammantaget finns behovet för nästan 2000 idrottare i Örebro. Det finns inget att tveka på, det är bara att sätta igång som kommunen lovat vid de möten vi haft med de högsta politiska företrädarna.   

Styrelsen för KFUM Örebro Friidrott genom

Jörgen Drageryd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel