Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friskolan som hittade en vit fläck på kartan

På något sätt verkade kommunen ha missat att bygga en skola i ett område som växte enormt. Fyren Ekalmen i Ekeby Almby var därför efterlängtad.

Annons

– Det är föräldrar som säger att de får nypa sig i armen varje dag. De tycker det är fantastiskt att de kan gå till skolan, säger Marie Einarsson.

Att få driva något eget som de trodde på var själva grundtanken när lärarna Marie Einarsson, Sabina Segerlund, Lisa Dudal och Hanna Rådehed bestämde sig för att starta en egen skola.

– Det var allt från förhållningssätt till pedagogik och att vi alla drevs åt samma håll. Att alla var på samma tåg, förklarar Marie Einarsson.

Hon är rektor på skolan och den formella ledaren kan man säga, men i praktiken är det alla fyra som leder skolan. Att det blev just i Ekeby-Almby som kvartetten valde att bygga sin skola var inte planerat från början.

– Vi blev tipsade att här var ett område där det fattades en skola, säger Sabina Segerlund.

– Vi ville bara starta en riktigt bra skola. Sedan hade det ingen betydelse för oss var den låg, säger Lisa Dudal.

I tre terminer har skolan varit i gång. Det är en F-6-skola, men man började med lägre klasser och 150 elever. I dag har skolan 210 elever upp till femman. Målet är att ha 300 elever.

Att möta behovet av nya skolor och förskolor är en av Örebro kommuns utmaningar när staden växer.

– Det vi lägger mest krut på är tre år framåt, som kan vara lite mer säkert, säger Pia Anhammar Ottner, som har varit planerare på kommunen i många år.

Hon säger att man ofta hamnar förvånansvärt rätt totalt sett.

- Det kanske bara slår på några barn, däremot kan det skilja väldigt mycket i vissa områden, säger Pia Anhammar Ottner.

Var växer det i Örebro?– Det är våra stora utbyggnadsområden. Det är ju hela Almby-området, du har hela det här området med Pappersbruket och Ormesta. Du har också Sörbyängen och Ladugårdsängen och på norr med mejeritomten och Rynningeåsen.

- Sedan vill vi gärna se lite utbyggnad på lite andra håll, som Örnsro, säger Pia Annhammar Ottner

Läs hela serien i NA

Del 1. Här byggs det så det knakar

Del 2. ... nya skolor behövs också

Kommande delar:Del 3. Trafikproblemen växer med staden

Del 4. Örebro växer – var är jobben?

Läs hela serien i papperstidningen eller e-tidningen. Det går även att köpa ett digitalt lösnummer.