Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritidsgårdsbranden - "Brottsrubriceringen är grov mordbrand"

Lokalen som skulle bli fritidsgård i Oxhagen totalförstördes under nya oroligheter i natt.Polisen utreder det som mordbrand.

Annons

Den blivande fritidsgården i Oxhagen Centrum totalförstördes i en brand i natt. Branden utbröt i samband med nya oroligheter med ungdomsgäng inblandade. Efter brottsplatsundersökningen under lördagen rubricerar Polisen det som grov mordbrand.

- Fritidsgården är totalförstörd, så kraftig var branden med ett snabbt förlopp. Jag sitter med en bild framför mig och det ser för jäkligt ut, säger Lotta Lindblad, vakthavande befäl på Örebropolisen.

För tredje natten i rad har det varit oroligheter i Örebros västra bostadsområden. I Oxhagen centrum totalförstördes alltså den blivande fritidsgården i en anlagd brand. Och på Varberga torg stacks en container i brand. I det fallet är brottsrubriceringen mordbrand.

- Den här står precis vid en husvägg. Det var stor spridningsrisk och det brann med öppna lågor som slog upp på väggen, säger Lotta Lindblad.

Det var strax före klockan två natten till lördagen som larmet att fritidsgården i Oxhagen brann kom.

- Det är ett flertal ungdomar som är maskerade och samlar ihop stenar som de placerar vid brofästena vid Oxhagen centrum. Strax efter sätter man fritidsgården i brand. Rättsläget är grov mordbrand och förberedelse av grov misshandel, säger Lotta Lindblad.

Utöver bränderna utsattes butiker och frisörsalonger för skadegörelse.

- Man kan krossar rutor på olika näringsställen. Bland annat Oxhagens frisör och kommunens familjecentral, säger Lotta Lindblad.

Hur många ungdomar rör det sig om?- Det är ett flertal ungdomar, vi har ingen exakt siffra. Det är unga, från nionde klass i högstadiet till gymnasiet.

Det mesta av polisens resurser gick under natten till att hantera oroligheterna.

– Annan verksamhet blir lidande. Prio 2-jobb får lång väntetid eftersom det här tar så mycket resurser och det är olyckligt.

Vad händer nu?– Om man räknar grovt är det totalt skador för miljonbelopp. Det är fruktansvärda kostnader. Men det är inga skador på personer eller polisfordon.

Vad är planen inför den kommande natten?– Det är det vi får ta ställning till. Vi gör en inventering av resurser.

Så ni misstänkter att det kommer att fortsätta i natt också?– Har det väl börjat så kanske det blir oroligt i fortsättningen också. Vi får göra en lägesbild under den kommande natten.