Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frivilliga söks till insatsstyrka

Insatsstyrkan Frivillig resursgrupp, FRG Bergslagen, håller på att bildas i Nora, Lindesberg och Hällefors. Gruppen kan rycka in vid katastrofer och liknande och söker nu 50 frivilliga deltagare.

Hälften av landets kommuner har redan en sådan här insatsstyrka som extra resurs och är väldigt nöjda med den, berättar Staffan Jackson, FRG-ansvarig i Bergslagen.

Nu har turen kommit till Nora, Lindesberg och Hällefors som sagt ja till att vara med. FRG Bergslagen är i startfasen och söker frivilliga som vill vara med.

– Nu vill vi värva deltagare och toppen vore om vi kunde få 50 deltagare. Det är en samhällsinsats man gör, berättar Staffan.

Alla behövs, berättar Staffan Jackson och Morgan Bodin, ställföreträdande FRG-ansvarig, som hoppas att så många som möjligt vill gå med.

Det är öppet att anmäla sitt intresse för alla från 18 år och uppåt, såväl kvinnor som män.

FRG kan rycka ut med insatser vid allt från katastrofer till eftersök, stormar, översvämningar, olyckor. Det kan också handla om att serva räddningstjänsten med till exempel mat vid skogsbränder, eller transporter.

När vattnet blev infekterat i Skellefteå ställde FRG upp med vattenförsörjningen, det är ett exempel, berättar Morgan. Vid sådana tillfällen är det kommunen som tar kontakt och begär hjälp.

– FRG är kommunens resurs, förklarar Staffan.

För deltagarna utgår då också viss ersättning, motsvarande vad en deltidsbrandman får vid uttryckning.

De som deltar får också genomgå en grundutbildning i början av juni som staten bekostar. FRG Bergslagen har dessutom fått ett antal fordon av försvarsmakten, däribland bandvagn, fyrhjulingar, snöskotrar, lastbilar, traktorer och portabla elverk som kan användas vid långvariga strömavbrott.

FRG Bergslagen finns nu även på Facebook och civilförsvarsförbundets hemsida www.civil.se.