Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fröviföraren byter sport – i direktsänd tv

Han har tagit SM-brons och kört VM – i rally. Men Mattias Jirvelius har aldrig suttit i en rallycrossbil. Trots det kastar sig Fröviföraren nu rakt in i hetluften när den SVT-sända SM-serien har premiär i Skövde i helgen.

Sedan svenska rallyt i vintras har Mattias Jirvelius, 33, bara kört en enda rallytävling.

För att få lite mer körning i kroppen anmälde han sig, lite på skoj, till vad han först trodde skulle vara en mindre rallycrosstävling.

Det visade sig vara SM-premiären – som avgörs i samband med svenska racings kungaklass STCC på flygfältet i Skövde i helgen. Jirvelius kastar sig rakt in i hetluften – utan att någonsin ens ha suttit i en rallycrossbil. Lägg därtill att hela tävlingen sänds direkt på SVT-play.

– Jag tänkte att jag skulle glida dit och ha lite roligt utan att någon skulle märka det men … Nu får vi se hur det blir, säger Jirvelius och skrattar.

– Eftersom jag aldrig gjort det här tidigare kan det bli spännande. Vi får se, jag kanske blir jäkligt het in i förstasväng, det kanske är färdigkört redan efter startrakan. Man får tydligen åka fyra träningsvarv före första kvalheatet, så jag får väl känna efter lite då. Och jag har faktiskt åkt lite man mot man tidigare, jag körde crosskart för en herrans massa år sedan. Men där satt hjulen på utsidan, som på en formelbil, så man snurrade direkt om man gick ihop med någon. Här kanske det går att lägga emot lite, vi får se hur hårt de andra kör.

Jirvelius ställer alltså upp i Skövde för att ”ha lite roligt” – men sticker samtidigt inte under stol med att han vill vara topp sex av de elva anmälda förarna.

– Jag ska till A-final, så är det bara. Annars blir jag besviken, säger han.

De tre kvalheaten i rallycross-SM körs i morgon, lördag, medan semifinaler och finaler avgörs mellan de båda STCC-racen, i direktsänd tv, på söndag.

Jirvelius kör i den mindre av de två rallycrossklasserna, rallyx lites.