Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fröviskolan prisas för parfymfri skolmiljö

Idag prisbelönades Fröviskolan 7-9 för Årets allergiinsats år 2014. Skolan ska vara en parfymfri arbetsmiljö där alla elever och lärare, även allergiker, ska kunna vistas.

Annons

Två människor som vet hur det är att leva med allergier i skolan är Angelica Lisswandt och Rickard Didic. Båda går i årskurs 8, Angelica på Fröviskolan i Lindesberg och Rickard på Kyrkbacksskolan i Kopparberg.

– Jag har ett eget rum här på skolan dit jag kan gå om det är svårt för mig att vistas i korridorerna på rasterna, berättar Angelica.

Det är främst parfymer som ställer till med stora problem, men även pälsdjur och kläder som har varit i kontakt med pälsdjur innebär stor risk för allergiska reaktioner. Eller tobaksrök.

– Det finns en stor okunskap hos vissa människor om allergier. Och det är inte alltid som folk inser hur allvarligt det här kan vara för mig och andra allergiker, säger Rickard.

– Jag tror att folk ibland inte förstår hur sjuk man kan bli av att utsättas för något som man är allergisk emot, säger Angelica.

Angelica har levt med allergier sedan 11-årsåldern. Rickard har haft allergier sedan tre månaders ålder.

– Det var när jag började i sjuan som det blev värre, säger Angelica.

Hon berättar om hur hon i den andra skolveckan i sjuan fick åka i ambulans till universitetssjukhuset i Örebro efter en kraftig astmaattack.

– Det var någon som hade sprejat parfym i korridoren vid skåpen, säger hon.

Efter den händelsen så påbörjade Fröviskolan ett medvetet arbete för att skapa en så allergifri skolmiljö som möjligt.

– Vi ska vara en parfymfri skola. Och om förbudet inte efterlevs kan vi tvinga hem elever att byta kläder, säger Lars Botvidsson som är rektor på Fröviskolan årskurs 7-9.

Regeln att skolan ska vara en parfymfri miljö upprepar skolan hela tiden i all kontakt med föräldrar och med andra personer som besöker skolan. Ämnet tas förstås också kontinuerligt upp i klassrummen.

På onsdagens eftermiddag kom Anna-Lena Didic från Astma- och Allergiföreningen i Örebro län till Fröviskolans lärarrum. Först berättade hon om resultaten från den allergi-enkät som föreningen genomfört på skolan, en tredjedel av eleverna har besvär med någon form av allergi vilket ungefär stämmer överens med riksgenomsnittet i denna statistik.

– Allergier är ett växande problem. Det behövs en medvetenhet om detta hos skolledning, elever, föräldrar och politiker. Och Fröviskolan jobbar verkligen bra med denna fråga, säger Anna-Lena Didic.

Hon efterlyser dock en allergi-policy hos kommunerna. En policy som ska slå fast vad som ska gälla i kommunens arbetsmiljöer, som i skolan eller i omsorgen, vad gäller hänsyn till allergiker.