Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fruktjätten fick backa

Annons

Vi gillar underdogs. Särskilt när de fortsätter att stå på sig trots att motståndarna är särskilt elaka och skurk- aktiga, när verkligheten ter sig bekvämt svartvit och man vet vem man ska heja på. När Malmöfilmaren Fredrik Gertten gjorde dokumentären ”Bananas!*” (2009) om fruktjätten Dole Food tänkte han sig nog att det skulle leda till visst rabalder. Dokumentären behandlar hur tolv nicaraguanska arbetare stämmer Dole för att ha blivit sterila av ett bekämpningsmedel som använts på bananplantagen och den amerikanske advokaten Juan Dominguez som i åratal jobbar med att få upp fallet till domstol i USA. I rätten döms Dole att betala 2,5 miljoner dollar i skadestånd.

Det är en intressant dokumentär, ett strålande stycke journalistik.

Engagerande, hjärtknipande och snyggt gjord, något alla naturligtvis inte höll med om. Dole gick, förlåt, helt enkelt bananas och menade att dokumentären byggde på felaktigheter. Redan innan filmen haft premiär fick Gertten, producenten Margarete Jangård och deras produktionsbolag WG Film veta att om filmen visades skulle de bli stämda, vilket de också blev. Detta ledde till en väldigt omskriven karusell där svenska företag och politiker gick till filmens försvar och ”Bananas!*” bland annat visades i riksdagen.

Samtidigt utövade Dole tryck mot svenska journalister och bloggare, vilket ur svenskt perspektiv och yttrandefrihetssynpunkt naturligtvis är mer än lovligt galet. Trots att Dole efter påtryckningarna drog tillbaka stämningen fick filmen fortfarande inte spridas eller visas i USA, fram till november 2010 då en domstol i Los Angeles avvisade alla stämningspunkter och beslutade att fruktjätten skulle betala 1,4 miljoner kronor i skadestånd till filmmakarna.

Nu har Gertten gjort den uppföljande dokumentären ”Big boys gone bananas!*”, som följer stämningen, rättsprocessen, PR-maskineriet och priset för yttrandefrihet. Det är en inte så liten lättnad att yttrandefriheten står sig starkare än det multinationella företagets försök till munkavel. Äntligen når historien som jag från början ville berätta fram till folk, konstaterar Gertten på sin blogg. Och man kan inte annat än att hålla med.

Mer läsning

Annons