Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart i Kvarntorps backar

Det blev en tidig skidsäsong ute vid Kvarntorp i år. Lilla backen öppnade redan på juldagen och sedan den 2 januari har även stora backen varit öppen. Som extra arrangemang under söndagen fanns Hjälmprojektet, som uppmanar alla som åker skidor att använda hjälm.

Annons

Solen försvann in i moln strax efter att den stigit upp på söndagen. Vilket medförde det positiva att temperaturen segade sig något uppåt till omkring minus 16 grader i Kumlaområdet.

– När minus 16 grader känns milt, då vet man att det verkligen varit kallt senaste tiden, säger Jörgen Törnqvist, som tar sig en kopp kaffe innan nästa åk nedför backen. Han bor endast tio minuter från Kvarntorpsbacken och har kommit dit tillsammans med flera bekanta och deras barn.

– Det är perfekt att ha så nära hit. Lite dåligt samvete har jag att jag inte är med och arbetar för verksamheten utan enbart använder backarna. Jag vet att de i skidföreningen lägger ner ett stort jobb. Men ekonomiskt bidrar jag ju ändå genom att köpa liftkort.

Intill står Anna Höök Andersson, för dagen hundvakt åt familjens hund och på väg ut på en promenad med den ivriga jycken. Hon ser längtansfullt upp mot Kvarntorpshögens backar.

– Visst får jag lust till att åka. Men jag har ingen skidutrustning just nu, min dotter tog över mina saker när hon växte ur sina egna, säger Anna som också berättar att familjen skulle ha åkt till Sälen det gångna veckoslutet.

– Men vi ställde in på grund av kylan. Nu ska vi åka i påsk istället.

Samtidigt turas Pontus Svenning och Mats Linderoth om med att stå vid Hjälmprojektets bord. De tar alla tillfällen i akt att på mässor, via besök i skolor och vid skidanläggningar informera om vikten av att ha hjälm som skidåkare.

– Det har skett en förbättring, det syns när man tittar på åkarna att allt fler har hjälm, säger Pontus Svenning.

Laura Brandén har redan en egen hjälm, men provar ändå en av dem som finns på bordet. Hon är Örebroare och förstagångsbesökare vid Kvarntorpsbacken.

– Det var helt klart roligare än jag trodde att åka här. Och nu när inte norra backen vid Storstenshöjden har öppet så lär det bli att jag åker hit fler gånger den här säsongen, säger Laura.

När det närmar sig lunchtid tänder några medlemmar ur Kumla Skidförening en eld. De är förvånade att inte fler besökare ännu kommit ut till backen. Trots den stränga kylan har det annars varit gott om besökare tidigare under veckan.

Annons