Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full rulle fixar du på en kvart

Ibland är det som bekant bäst att gräva där man står.
Varför gå omvägar efter amerikanska subs och italienska paninis när man kan återupptäcka tunnbrödrullen – en svensk institution med traditioner från korvkioskkulturen och renklämmans rike.

Tunnbrödrullen är enkel att göra och som gjord för att transporteras i en ryggsäck. Som regel blir den bara bättre av att ligga och gojsa till sig lite. En bra tunnbrödrulle tål till och med en rejäl vurpa i backen utan att haverera.

Det fiffiga med tunnbrödrullens snillrika konstruktion är dessutom att den uppfyller utflyktsmackans viktigaste kriterium: mer pålägg än bröd. När vi sportar och rör på oss hela dagarna gäller det att se till att pålägget består av protein som ger kraft och energi.

Pålägget går att variera i det oändliga, men se till att det finns någon vettig proteinkälla inblandad. Några förslag på fyllning får du i recepten här på sidan. Exempel är: rökt lax, krabba, räkor, hummus, kalkon, tonfisk, kycklingfilé och kräftstjärtar.

Jämtland är tunnbrödets Mecka. Där äter man helst renkött eller surströmming i sin tunnbrödrulle. Stut är jämtska för klämma gjord på mjukt tunnbröd.

Kioskklassikern tunnbrödrulle med korv, mos och räksallad är en smula opraktisk att ta med i backen. Den får fansen ägna sig åt vid gatuköken på helgnätterna – en helt annan form av utomhusaktivitet. Det finns med andra ord en tunnbrödrulle för alla tillfällen.