Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full rulle på Samhall

Det går bra för Samhall i Hällefors. Samarbetet med Boråstapeter sedan många år är framgångsrikt och nästa år räknar man med nyanställningar.

Tapetrullarna snurrar på sin givna bana upp mot taket. Men här skärs de inte i våder utan i exakt uppmätta ark, till tapetböcker. Tiotusentals böcker görs varje år. Magnus Eklund har fått rutin på arbetet med sina sex år på Samhall. Arbetskamraten Jan Olofsson likaså med sina elva. De jobbar vid den så kallade Boråsmaskinen. Den rullar upp tapeter och skär den i ark till tapetböckerna.

– Vi har samarbetat med Boråstapeter i över tjugo år och de senaste tre har jag sett en uppåtgående trend, säger arbetsområdeschef Maritha Lundström.

4–5 nya jobb

Bara i år har produktionen ökat med 5 000 tapetböcker. Man siktar på 47 000 och prognosen för 2011 är 65 000. I dag har man 35 anställda och Maritha Lundström räknar med att kunna anställa 4–5 personer till nästa år.

– Redan nu finns prognoser lagda tillsammans med Boråstapeter till sommaren 2012. Det innebär att vi vet att våra anställda, personer med funktionsnedsättning, har jobb. I lilla Hällefors är Samhall en stor arbetsplats.

Tilldelningen av arbetstimmar görs centralt och Hällefors tillhör Samhalls region Falun. Arbetskraften kommer sedan via arbetsförmedlingen. En viss omsättning av anställda finns alltid eftersom Samhall har ett krav att 6 procent ska övergå till den reguljära arbetsmarknaden varje år. För Hällefors innebär det två personer årligen. Till detta ska räknas naturliga pensionsavgångar.

Anders Strömsjö från Boråstapeter är nöjd med utvecklingen i Hällefors. Med så många års samarbete har ett ömsesidigt förtroende kunnat byggas upp.

– Man har kunnat tillgodose våra krav i fråga om kvalitet.

Han och Maritha Lundström talar också om det samhällsåtagande företaget gör för personer som kan ha tufft att komma in på arbetsmarknaden.

– Det känns givetvis värdefullt att kunna bidra, säger Strömsjö.