Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Full rulle på viltfodring

Den kalla vintern går hårt åt våra vilda djur. I Skogaholm utfodrar Jägareförbundet extra mycket på sin jaktmark. Trots utfodringen riskerar stora delar av stammarna att stryka med om vintern behåller sitt järngrepp.

Jägareförbundet i Örebro län har ett cirka 12 hektar stort område för jakt och utbildning i Skogaholm. Mikael Folkesson arbetar som viltvårdare åt förbundet. I vinter har förbundet utfodrat ovanligt mycket på grund av den kalla vintern.

– Det här är en vinter som kan gå till historien. Den går hårt åt djurstammen. Detta trots en omfattande utfodring, säger Mikael Folkesson.

En del arter, främst dovhjort, rådjur och vildsvin har svårt att skaffa föda på egen hand på grund av snön och tjälen i marken. Utfodras de inte riskerar många djur att svälta.

– Forskare tror att 40-50 procent av rådjursstammen kan dö ut om vädret håller i sig, säger Mikael Folkesson.

I förra veckan var Mikael Folkesson och Skogaholmsbon Johnny Gustafsson ute på området och la ut ensilagebalar i skogen. På marken finns även flera utfodringsplatser med spannmål åt vildsvin och annat vilt.

Över 40 ensilagebalar har lagts ut i skogen sedan i november.

– Vi lägger ut 30 ton potatis om året, säger Mikael Folkesson.

Utfodringen kostar Jägareförbundet cirka 20 000 kronor. Dubbelt så mycket som i vanliga fall, menar Folkesson.

Kylan drabbar unga och skadade djur värst.

– Ungdjuren stryker med först. Det är de svagaste djuren som först sållas bort, säger Mikael Folkesson.

– Det blir i alla fall i rätt ände, säger Johnny Gustafsson.

Läs mer i torsdagens NA.