Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullmäktige håller fokus på invandring

I morgon tisdag har kommunfullmäktige en kunskapsdag om invandring och integration. Idén väcktes i en motion förra senhösten i november från allianspartierna.

Kanske föddes motionen redan månaden innan då frågan ställdes av en invånare, senare SD-medlem, under allmänhetens frågestund i fullmäktige ”vad kostar invandringen Lindesbergs kommun”.

Då svarade Anders Ceder (S) genom att konstatera att flyktingar, asylsökande, invandrare och den fria arbetsmarknaden i EU ofta blandas ihop. Trots olika förutsättningar.

Allianspartierna rubricerade sin motion med ordet okunskap och föreslog en informations- och diskussionsdag för fullmäktiges ledamöter och ersättare.

Den blir nu verklighet under hela tisdagseftermiddagen. De borgerliga parierna noterade att okunskap riskerar att leda till felaktiga diskussioner och slutsatser.

Kunskapsdagen om invandring och integration är inte offentlig utan ett arbetsmöte för fullmäktigepolitiker och tjänstemän från kommunens förvaltningar.

– Den ska inte refereras däremot ska vi dokumentera dagen, säger Bengt Storbacka (S), kommunfullmäktiges ordförande.

Myndigheterna Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och länsstyrelse deltar i en expertpanel. Från Migrationsverket deltar tre centrala tjänstemän, Tolle Furugård, Angela Granheden och Therese Karlsson

– Myndigheterna kommer att presentera sina respektive uppdrag. Sedan följer mindre runda bord-samtal. De ska resultera i tre frågor till panelen från varje grupp, berättar nämndsekreterare Linda Svahn.