Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt drag i musikförening

Nora musikförening är lite av en doldis – men har betytt mycket för musikerna i Nora. Många kända rockband har sina rötter där ochrhar repat i föreningens lokaler.

– Att ”Path of No Return” haft sin replokal här är det nog inte många som vet, berättar Stig Eriksson, ordförande.

Det är ett av landets mest kända hårdrockband. Eller ”Motherload” nu aktuell med sin tredje skiva.

Bandet ”My endless Wishes” turnerar runt i Europa och har släppt en skiva. ”Smash into Pieces” är ett annat känt band som var med i TV4:s talangtävling och valde att skriva på ett skivkontrakt.

Likaså gruppen ”Maramon” med skivkontrakt och spelningar i Finland. Alla har de haft sina replokaler hos föreningen i Nora.

– Vi är en replokals-förening, förklarar Stig.

Inspireras av varandra

Föreningen är nu inne på sitt sjuttonde år och har 17 replokaler i Musikens hus. Just nu är det 14 band som repar för fullt.

De yngre banden brukar stanna ett par år innan de går vidare och andra kommer in.

– Men ungefär hälften är mer stadigvarande.

Två av replokalerna är musikutrustade, den ena hyrs ut per timme, den andra går att ha studiecirklar i. För tillfället pågår en trumcirkel och en gitarrcirkel.

När så många musiker samlas under samma tak blir det som en mötesplats, att träffas och umgås, inspirera varandra, diskutera och bolla frågor och svar på sånt de kanske undrar över.

Det bildas också nya konstellationer och grupper när de upptäcker varandra, och det är det som är bra med en sån här förening, tycker Stig.

– En av höjdpunkterna var när vi fick besök av unga musiker från Brasilien och de spelade in tre låtar i vår dåvarande studio, det var en intensiv helg, berättar han.

Musikföreningen har gett ut två samlingsskivor och samarbetar med fritidsgården.

Under 2008 och 2009 provade föreningen att arrangera ”Barock”, sex rockkvällar med band på en av stans restauranger, och Rockkarusellen, en rikstäckande tävling på fritidsgården.

Men det funkade inte bra, berättar han. Dels gick ekonomin inte ihop och dels passade inte lokalerna för tung hårdrock. Nu har föreningen återgått till basverksamheten.

– Nu tänker vi fortsätta kämpa för våra lokaler och marknadsföra våra medlemmars initativ, till exempel filma de band som vill och lägga ut dem på Youtube.

Det handlar om att ge utrymme för skapande, tycker Stig, som var med och startade föreningen 1993.

– Jag är jättenöjd att vi kan ge kreativa människor möjligheten att kunna vara kreativa, säger han.