Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fullt förståeligt att Winnie Mandela blev en skurk

Kampen mot apartheid i Sydafrika på 1980-talet är någonting som nästan glömts bort i dagens politiska medvetande. Men själv blev jag påmind om den när Winnie Mandela dog annandag påsk.

Annons

Kampen mot apartheid i Sydafrika på 1980-talet är någonting som nästan glömts bort i dagens politiska medvetande. Men själv blev jag påmind om den när Winnie Mandela dog annandag påsk. Nelson Mandelas mest berömda fru som för många politiskt medvetna över 50 är ihågkommen som talesperson för ANC när maken Nelson satt i fängelse men för oss under de 40 mest har blivit symbolen för korruption, våld och hur illa det kunde gå för de som inte ägde Nelson Mandelas inre styrka.

Kanske var det därför maken övergav tron på våld trots att han var ledare och medgrundare av ANC:s beväpnade gren Umkhonto we Sizwe.

Lite hårdraget så var Nelson Mandela närmast ett sekulärt helgon och Winnie Mandela den mer världsliga av dem båda. Men det kanske är förståeligt då "Nelson" under sin fängelsetid på Robben Island hade lång tid att läsa, tänka och reflektera medan Winnie fick ta hand om ANC:s dagliga affärer och beslut som inte alltid var lätta att genomföra eller humana. Kanske var det därför maken övergav tron på våld trots att han var ledare och medgrundare av ANC:s beväpnade gren Umkhonto we Sizwe. Till skillnad från Winnie som med tiden inte bara blev hårdhudad utan rent ut sagt korrupt. Under apartheidtiden blev hon dömd för kidnappning av en 14-årig misstänkt polisinformatör och hennes livvakt hävdade senare att hon dödade pojken på hennes befallning och "med våra tändsticksaskar och halsband skall vi befria detta land”, vilket betydde att man skulle hänga brinnande bildäck om halsen på sina motståndare − en avrättningsmetod som fick namnet "necklacing".

Under apartheidtiden blev hon dömd för kidnappning av en 14-årig misstänkt polisinformatör och hennes livvakt hävdade senare att hon dödade pojken på hennes befallning och "med våra tändsticksaskar och halsband skall vi befria detta land”, vilket betydde att man skulle hänga brinnande bildäck om halsen på sina motståndare − en avrättningsmetod som fick namnet "necklacing".

Relationen mellan Nelson och Winnie Mandela varade i 35 år men kom på grund av makens fängelsedom att nästan helt och hållet kretsa kring ANC. Redan två år efter frigivandet skildes de men Winnie Mandela kom trots skilsmässan att ikläda sig en informell roll som "nationens moder". Trots att hon 2003 dömdes till fängelse för bedrägeri och stöld och avgick från sina politiska uppdrag kunde hon 2007 återvända till politiken. Hon hade en lojal följarskara i Sydafrikas fattiga svarta förorter för att använda ett ord som är populärt i dagens debatt om sociala medier.

De flesta skulle bli hatiska, bittra och själviska av att genomlevt en sådan situation och Sydafrikas politiska utveckling har visat att Nelson Mandela utgjorde undantaget.

Frågan är varför eftersom det går att bortom allt rimligt tvivel slå fast att Winnie Mandela var en allt annat än trevlig person. Kanske ligger svaret i något så enkelt som att hon blev påverkad av den hårdföra miljö kampen mot apartheidregimen i Sydafrika faktisk var. De flesta skulle bli hatiska, bittra och själviska av att genomlevt en sådan situation och Sydafrikas politiska utveckling har visat att Nelson Mandela utgjorde undantaget. Lägg till att det också efter valet 1994 fanns en stor grupp svarta som lever i fattigdom och att de stöttade "Winnie" för hon hade tidigare varit med i kampen mot regimen. Fattiga människor blir desperata och kan mycket väl följa ledare som predikar enkla lösningar och en sådan var Winnie Mandela.

Därför är det viktigt att sträva efter "Nelson" och inte "Winnie" när det gäller politik även om de flesta av oss tyvärr säkerligen skulle bli lika brutaliserade som den sistnämnda.

Samtidigt går det inte att ta ifrån henne det faktum att hon troligtvis påverkades starkt av den brutala verklighet som hon befann sig i när maken satt i fängelse. Hon är urtypen av ett exempel på hur revolutioner brutaliserar de som befinner sig mitt i kampen. Därför är det viktigt att sträva efter "Nelson" och inte "Winnie" när det gäller politik även om de flesta av oss tyvärr säkerligen skulle bli lika brutaliserade som den sistnämnda. Men trots omständigheterna var hon ansvarig för sina egna handlingar och därför blir hennes eftermäle allt annat än gott.